Deze prijs stijgt niet: tarieven contant geld jaar lang bevroren

Deze prijs stijgt niet: tarieven contant geld jaar lang bevroren

De tarieven voor het opnemen en storten van contant geld gaan tot juli 2023 niet omhoog voor horecaondernemers.

Eindelijk een prijs die niet stijgt! De tarieven voor contant geld (opnemen/storten) zijn bevroren tot in ieder geval juli 2023.

Dit is afgesproken in het Convenant Contant Geld dat onder meer door de grote banken (Geldmaat), consumentenorganisaties en door KHN is ondertekend. Ook komen er een geen volumebeperkingen voor het storten van geld.

Afspraken met 23 partijen

Voor een periode van vijf jaar hebben in totaal 23 partijen afspraken gemaakt om contant geld goed beschikbaar te houden.

Zo zijn er afspraken gemaakt over hoeveel geldautomaten er moeten blijven om contant geld op te nemen en terugvalopties voor pinnen bij bijvoorbeeld een technische storing.

Aanleiding voor de afspraken is het feit dat de toegang tot contant geld in het gedrang lijkt te gekomen. Zo verdwenen er bankkantoren en verwerken de overgebleven vestigingen steeds minder contant geld.

Afstorten cash werd alsmaar duurder

Ook het aantal geldautomaten daalt al jaren en banken vragen meer geld van horecaondernemers voor het afstorten van cash, waardoor het voor hen duurder wordt om papier- en muntgeld aan te nemen.

Het Convenant Contant Geld moet de belangen van de consument waarborgen. Een deel van de bevolking is namelijk afhankelijk van contant geld.