Historisch El Bulli heropent de deuren

Historisch El Bulli heropent de deuren
elBullifoundation

Het historische restaurant heropent de deuren in 2023. Het restaurant aan de Catalaanse Costa Brava, dat jarenlang werd bestempeld als beste van de wereld - gaat El Bulli 1846 heten.

Voor de opening moeten belangstellenden nog even geduld hebben. Ferran Adria heeft aangegeven dat het in juni 2023 de deuren opent.

Kennislab

Echter, niet als restaurant. Het gaat een plek worden wat op alle fronten in het teken staat van kennis delen. 'Ik wil al mijn kennis delen met de nieuwe generatie koks, maar omdat niet iedereen toegang heeft tot een opleiding, verspreiden we de informatie op deze manier'.

Creatieve werkplaats

ElBulli 1846 gaat bijna zesduizend vierkante meter tellen en biedt ruimte voor exposities en een creatieve werkplaats. Een team van twintig mensen zal zich er gaan toeleggen op culinair onderzoek en experimenten.

In dit team zitten onder meer chefs, filosofen, journalisten en voedingsdeskundigen. Het restaurant en de keuken zullen het ‘Lab expositivo’ gaan ondersteunen,  zo legde de beroemde chef deze week uit op de internationale gastronomiebeurs in Madrid. Professionele chefs kunnen straks ook in het lab ook aan de slag. ‘Maar, het wordt geen restaurant’, verduidelijkt Ferran Adrià.

ElBulli 1846

1846 verwijst naar het geboortejaar van een van de grootste chefs die ooit heeft geleefd: Auguste Escoffier. Gidsen leiden er de bezoekers ook rond in het museum over El Bulli waar duizenden documenten worden getoond, maar ook eeuwenoude recepten, video’s, attributen uit de keuken en een Bullipedia-site met allerlei weetjes en feiten over eten en drinken.

Sluiting El Bulli

Topchef Ferran Adria sloot in 2011 de deuren van zijn driesterrenrestaurant El Bulli. El Bulli was slechts zes maanden per jaar open. De andere helft van het jaar werkt Adria in een peperduur kooklaboratorium in Barcelona aan nieuwe creaties voor de menukaart.  Adria zei toen al te werken aan een kenniscentrum dat een broedplaats moest worden voor ‘free thinking and kicking ‘ wat betreft voedsel en koken.