Bierbrouwer en ijsmaker maken vegan ijs van bierbostel

Bierbrouwer en ijsmaker maken vegan ijs van bierbostel

De Amsterdamse bedrijven Bird Brewery en IJsbaart hebben ijs gemaakt van bierbostel. Dit restproduct uit het brouwproces is verwerkt tot een plantaardige melk voor de ijsmix, die vervolgens op smaak is gebracht met een stout-bier, chocolade en kokos. De naam van het ijs is IJsvogel, een kwinkslag naar de naam van de bierbrouwer.

Het idee komt van Lena Wabeke, die voor haar studie Food Innovation stage liep bij Bird Brewery, vertelt Stefan Wijdenes van IJsbaart. ‘Zij is met het restproduct aan de slag gegaan en kwam uit op een plantaardige melk. We zijn met elkaar om tafel gaan zitten en hebben uiteindelijk een batch gedraaid. Deze limited edition hebben we in mei gepresenteerd tijdens Festivalk bij House of Bird in het Diemerbos.’

Fantastisch om ijs te maken van restproduct

Of het ijs definitief wordt opgenomen in het assortiment van IJsbaart, weet Wijdenes nog niet. ‘Dat wat we hadden, is verkocht. We moeten nog evalueren. We hebben het opgepakt vanwege het uitdagende element, omdat het fantastisch is om ijs te kunnen maken van een restproduct. Daarnaast ook omdat het van deze tijd is. Inmiddels is 80 procent van ons assortiment vegan, en na de zomer is dat 100 procent.’

Chef bij een strandtent

IJsbaart is een initiatief van de dertigers Levi Baart, Tijn Baart en Stefan Wijdenes. ‘Tijn heeft een verleden als chef bij een strandtent. Hij startte met het verkopen van ijs via een foodtruck. Levi is erbij gekomen voor de organisatie achter de schermen en ik ben verantwoordelijk voor de verkoop en marketing.’

De drie eigenaren van IJsbaart
De drie eigenaren van IJsbaart

Geen kunstmatige toevoegingen

De ijsjes van het drietal zijn vooral verkrijgbaar in de horeca. Wijdenes: ‘We maken puur en ambachtelijk ijs zonder kunstmatige toevoegingen. We zijn begonnen met fruitijsjes, maar hebben in het assortiment nu ook romige ijstaartjes op een stokje en vegan roomijsjes in een cupje. Waar je dan aan moet denken? Blauwe bes-cheesecake bijvoorbeeld, of vlierbloesem-framboos, maar ook jogurt-bosvrucht op basis van Nederlandse soja.’

Plantaardig

Het verkopen van plantaardig ijs is soms nog wel eens lastig, vertelt Wijdenes. ‘Zeker mannen moeten er vaak niets van weten. Daarom laten we altijd eerst proeven en vertellen we daarna pas dat het veganistisch is. Ze zijn gewoon heel smakelijk, dat is het allerbelangrijkste.’

Volgens Wijdenes willen de drie hun bijdrage leveren aan de veranderingen die nodig zijn om de voedselindustrie in stand te kunnen houden. ‘Naast deze melk van bierbostel maken we ook ijs van onder andere cashewmelk.’

IJsvogel

De naam voor het ijs - IJsvogel - is een kwinkslag naar de brouwerij waar het bierbostel vandaan komt. ‘Alle bieren van Bird Brewery hebben een vogel in de naam. Gecombineerd met een verwijzing naar ons bedrijf kwamen we als snel uit op deze naam.’

Eigen ijsfabriek IJsbaart werkt op dit moment vanuit een van de scale up kitchens van Kitchen Republic, maar hoopt snel een eigen locatie te hebben. Wijdenes: ‘Het plan is om in 2023 een ijsfabriek te openen, zodat we kunnen opschalen.’