Creatief horecatalent en topchefs op Crafted Festival

Creatief horecatalent en topchefs op Crafted Festival

Tweeduizend studenten van het Summa College in Eindhoven – waaronder veel horeca - en twee Brabantse chefs treden 30 juni in de schijnwerpers tijdens de vijfde editie van het festival Crafted.

Creatief horecatalent en topchefs op Crafted Festival
Eindhoven drie chefs gaan koken op het Crafted festival

Het festival viert het eerste lustrum met een congres en een groot aantal activiteiten in het Klokgebouw op Strijp-S.

De chefs – Adriaan Zarzo Habraken (sterrestaurant Zarzo), Taks Yuen (Mei Wah) en Armijn van Nierop (docent, traiteur) verrassen met alcoholvrije cocktails en gerechtjes om de vingers bij af te likken.

Mocktails: shark attack, rainbow en sangria

Summa Horeca grijpt de kans aan om drie culinaire hotspots in te richten. De chefs trakteren bezoekers op mocktails met welluidende namen als Shark Attack, Rainbow en Sangria.

Ze krijgen hulp van studenten voor bereiding en het serveren van gerechten als hartige olijven cakejes met basilicum en kaffier, Wok Pikant en peperig. Umami en zoet. Ook wordt een creatie op basis van gefermenteerde kool koffie en Hollandaise saus, Typico Zarzo, geserveerd.

‘Wij zijn heel blij dat collega’s Taks en Adrian tijd hiervoor willen vrijmaken’, zegt Armijn van Nierop. ‘In een tijd van personeelskrapte kiezen ze ervoor bij ons te staan en niet in de eigen keuken aan de slag te gaan. Ze geven voorrang aan het werven van toekomstige medewerkers. Dat is mooi, omdat de branche kampt met een chronisch personeelstekort.’

Makers van de toekomst

Onder het motto ‘Ontmoet de makers van de toekomst’ keert het evenement terug naar de plek waar het ooit begon. ‘Strijp-S is dé culturele hotspot van Eindhoven’, zeggen Margreet Monhemius en Rianne Coppelmans, directeuren Creatief Vakmanschap. ‘Het is een mooie plek om de creativiteit en het vakmanschap van onze studenten en een afstudeershow te tonen.’

Horecastudenten op Crafted Festival

Horecastudenten treden ook actief in het daglicht. Ze serveren onder meer zelfontwikkelde hapjes en mixdrankjes.

Craftedvorig jaar geopend door Jermain de Rozario – is in het leven geroepen om de creatieve studenten van Summa College in het zonnetje te zetten. Het is voor potentiële studenten ook een mooie plek om te zien wat mogelijk is met de studies van het Summa College.

Op het programma van Crafted staan naast een congres met de titel ‘Ontmoet de makers van de toekomst’ ook een reeks activiteiten waarbij verschillende Summa-scholen samenwerken.

Zo begeleiden muzikanten van Metal Factory en Rock City Institute onder meer verschillende modeshows. Ook maken ze muziek bij chocoladewerken van afgestudeerde patissiers en boulangiers. De muziek versterkt de ontwerpen en andersom.

Klokgebouw op Strijp S

Bij het betreden van het Klokgebouw ziet het publiek onder meer een immense walvis van staal gevuld met petflessen. Hiermee wordt aandacht gevraagd voor de ‘plastic soep’. Tijdens Crafted is ook aandacht voor werk van de opleiding Summa International Fashion (SIF). Dit is de laatste loot aan de boom van Summa Fashion, de grootste mbo-opleiding op het gebied van mode in Nederland.

Crafted is op donderdag 30 juni vanaf 17.30 uur in het Klokgebouw op Strijp-S. Het festival is vrij toegankelijk voor belangstellenden.

Het Summa College is met 26 scholen, ruim 18.000 studenten en meer dan 300 opleidingen in verschillende leerwegen en op diverse niveaus de grootste instelling voor middelbaar beroepsonderwijs in Zuid-Nederland.