Loonkloof: minimum uurloon horeca 3 euro lager dan dat van ambtenaren

Loonkloof: minimum uurloon horeca 3 euro lager dan dat van ambtenaren

Het minimumloon van overheidsmedewerkers gaat met ingang van 1 juli omhoog naar 14 euro. Dit zorgt voor een groot verschil met het wettelijk minimumloon dat in de horeca wordt toegepast.

Wettelijk minimumloon horeca

Het wettelijk minimum uurloon voor de horeca stijgt op 1 juli van €10,48 naar €10,67 voor iemand van 21 jaar. Dit is een verschil van dik €3 per uur met ambtenaren; de laagst ingeschaalden zien hun salaris naar €14 per uur gaan. Een loonkloof voor de horeca.

Loonkloof horeca met ambtenaar

Schoonmakers met een minimumloon in dienst van het Rijk krijgen vanaf 1 juli 2022 dus fors meer betaald dan een afwasser in de horeca.

Horecaondernemers mogen natuurlijk wel meer betalen dan dit minimumloon van €10,67 per uur. Maar in onze branche is geen collectieve afspraak voor een hoger minimumloon dan dat de wet voorschrijft.

Meer loon voor ambtenaren

Het hogere minimumloon voor rijksambtenaren is afgesproken in de nieuwe cao met vakbonden FNV, AC, CMHF en CNV, zo meldt FNV. Leden van de bonden moeten nog wel akkoord geven.

'Geen wettelijke vereiste'

FNV-onderhandelaar Marco Ouwehand spreekt van stevige onderhandelingen. Hij is het meest trots op het verhogen van het minimumloon. Dat is volgens hem geen wettelijke vereiste.

Met het cao-akkoord doet het Rijk echt iets aan de koopkracht van de lagere salarisschalen, aldus CNV-bestuurder Bart Schnoor. ‘Dan gaat het om mensen die een minimum tot modaal inkomen hebben. Denk aan gevangenisbewaarders, rechtbankmedewerkers en douanepersoneel.

Met de gierende inflatie willen we medewerkers met dat soort functies, die cruciaal zijn om de maatschappij draaiende te houden, financieel stutten en hun banen aantrekkelijk houden’, zegt hij.

Minimumloon horeca ook wel omhoog

Omdat het kabinet werken lonender wil maken wordt ook het wettelijk minimumloon voor het eerst sinds 1969 wel extra verhoogd. Alleen niet direct naar 14 euro.

De verhoging van het minimumloon gaat volgend jaar in en gebeurt in drie stappen. Dat betekent dat het minimumloon in 2023 met 2,5% stijgt naar verwachting naar €11,94 bruto per uur bij een 36-urige werkweek. In 2025 moet er sprake zijn van een plus van 7,5%.

Het minimumloon is exclusief 8% vakantietoeslag.

Bekijk deze collectie

Medewerker in dienst

Verschillende aspecten spelen een rol als het gaat om medewerkers die aan het werk zijn. In deze collectie staan tips & tricks voor horecaondernemers als het gaat om het behouden en opleiden van medewerkers, samenwerken, inroosteren en ziekte. Ook delen ondernemers hun praktijkvoorbeelden.