Frederik Ambachtelijke Friet verhuist in IJmuiden van kiosk naar pand

Frederik Ambachtelijke Friet verhuist in IJmuiden van kiosk naar pand

Remco Natzijl heeft op het Marktplein in IJmuiden Frederik Ambachtelijke Friet geopend. De ondernemer lanceerde het concept 3 jaar geleden in een kiosk in zijn woonplaats, maar zet het nu voort in een pand met dertig zitplaatsen en een groot terras voor de deur. 'Dagverse friet in een chic interieur met als hoofdkleuren grijs, zwart en goud.'

In de kiosk naast een supermarkt groeide Frederik Ambachtelijke Friet uit zijn jasje, zo laat Natzijl weten aan Misset Horeca. ‘Eigenlijk was dat na een jaar al het geval en daardoor zaten we onze eigen groei in de weg. We zijn benaderd door de eigenaar van het pand en al snel merkten we dat we dezelfde ideeën hadden.’

Iconische cafetaria

Natzijl, die de zaak draait met zijn zoon Sem, zet zijn idee voort in een pand dat een geschiedenis heeft in de fastservice. ‘In de jaren 70 huisvestte hier een iconische cafetaria, maar in de jaren daarna is het helaas erg verpauperd. In nauwe samenwerking met de verhuurder hebben we een half jaar verbouwd en zijn we klaar om open te gaan. In de kiosk hebben we vrijdag voor het laatst gedraaid.’

Verse friet

Frederik Ambachtelijke Friet draait om friet die dagelijks handmatig wordt gesneden en twee keer per dag wordt voorgebakken. ‘De naam is een verwijzing naar Frederik van Pruisen, die in de 17e eeuw de aardappel in Europa introduceerde. In de kiosk draaiden we daarnaast een klein assortiment snacks, dat we nu hebben uitgebreid. Ook met bijvoorbeeld belegde broodjes. We zijn nu immers ‘een echte’ frietzaak.’

Inrichting super-de-luxe

Blikvanger is een balie van bijna 11 meter in een hoekvorm. ‘De inrichting is super-de-luxe, maar wel met betaalbare producten. Gouden wanden en lampen, een gouden logo en een eikenhouten vloer. Onze huiskleuren zijn grijs, zwart en goud, in de kiosk werkten we met donkerblauw en goud. Binnen hebben we nu dertig zitplaatsen en voor de deur kunnen we een groot terras kwijt. Bovendien starten we binnenkort met een bezorgservice, zodat we meerdere doelgroepen op verschillende manieren kunnen bedienen.’

Franchise

Natzijl exploiteert in Amsterdam-Zuid De Frietsteeg en startte 3 jaar geleden in IJmuiden in een kiosk naast een supermarkt met Frederik Ambachtelijke Friet. ‘In eerste instantie was de ambitie om vier of vijf zaken in eigen beheer te openen en vervolgens wellicht te kiezen voor franchise.’

Cafetaria in Amsterdam

Die plannen zijn, mede door ziekte, gewijzigd. ‘Sem en ik kiezen nu voor één kwalitatief goede zaak, al leveren we onze friet wel aan tal van restaurants in de omgeving. De kiosk is inmiddels gesloten en met onze locatie in Velsen-Noord zijn we gestopt, omdat daar het concept niet van de grond kregen zoals we dat zelf wilden. Mijn cafetaria in Amsterdam houd ik aan, dat gaat prima samen. Bovendien is de ambitie dat mijn zoon het straks voor het zeggen krijgt in IJmuiden.’