Dit is de nieuwe Oranjerie van restaurant In den Rustwat

Dit is de nieuwe Oranjerie van restaurant In den Rustwat

Chef-kok en eigenaar Marcel van Zomeren van In den Rustwat in Rotterdam heeft de Oranjerie van zijn restaurant volledig vernieuwd. Hij noemt het een investering in comfort, duurzaamheid en kwaliteit.

In de 2.0.-versie van de Oranjerie van restaurant In den Rustwat draait het om meer comfort voor de gast en duurzaamheid, én wordt de ligging in het groen extra geaccentueerd. De verandering komt ook nog eens op een bijzonder moment: in oktober is Van Zomeren 25 jaar eigenaar.

Gewaagd in deze onzekere tijd

De verfraaiing van de Oranjerie is een volgende stap in de ambities van de ondernemer. Gewaagd in deze onzekere tijd, maar noodzakelijk om verder te investeren in kwaliteit. Eerder besloot Marcel van Zomeren al zijn Bib Gourmand terug te geven aan Michelin en koos hij voor een vierdaagse werkweek om zijn restaurant interessanter te maken voor zijn medewerkers.

‘Als ik in deze coronaperiode iets heb geleerd, dan is dat het tellen van mijn zegeningen’, aldus Van Zomeren. ‘Het restaurant draait nog en ik heb geen (grote) personele problemen. Mijn team is trouw én top, en ambitieus.

Om nog meer invulling te kunnen geven aan onze ambities, heb ik besloten niet langer een Bib Gourmand te willen hebben en zijn we ook op dinsdag dicht. Met die laatste maatregel denk ik mijn medewerkers een betere privé-werkbalans te bieden.’

Kwaliteitsslag maken

Doel daarbij is ook het verhogen van het niveau. ‘Ik ga niet zeggen dat ik een Michelinster ga koken, maar we willen wel een kwaliteitsslag maken. Daar heb ik de mensen ook voor, zowel aan de voor- als aan de achterkant. De veranderingen in de Oranjerie passen bij die ambities. De inrichting heeft al die jaren prima dienst gedaan, maar ik vond het tijd voor een volgende stap.’

Ontwerp door Smeele Design

Het ontwerp van de Oranjerie 2.0. is van de hand van Evie van Velzen van Smeele Design van Jeroen Smeele, verantwoordelijk voor de inrichting van veel Nederlandse toprestaurants. Daarin is de ligging tussen groen extra geaccentueerd.

‘Dat betekent dat er een connectie is met buiten’, aldus Van Velzen. ‘Er is veel aandacht voor de lichtinval van de ruimte. Op de tafels en in de gordijnen zie je die combinatie terug, onder andere door middel van schaduwwerkingen.’

In het interieur is gespeeld met gelaagdheid, zoals je dat in de natuur ook ziet. Van Velzen daarover: ‘Denk aan schaduwpatronen die ontstaan van boomkruinen. Door het gebruik van natuurlijke materialen én kleurenpalet, is het een ruimte geworden waarin rust, warmte en intimiteit centraal staan. Het enige dat herkenbaar is gebleven voor de gast, zijn de stoelen.’

Akoestisch plafond

Naast comfort is veel aandacht voor duurzaamheid. Er is een akoestisch plafond gerealiseerd, de ramen zijn van dubbel glas naar HR++-isolatieglas gegaan en er is gebruikgemaakt van duurzame materialen. Van Velzen: ‘We hebben gekozen voor een stijlvol interieur, dat tijdloos is en niet gebonden is aan trends. Ook dat is duurzaamheid.’

De vernieuwing komt op een mooi moment, want in oktober is Marcel van Zomeren 25 jaar eigenaar van restaurant In den Rustwat. Hij kwam er in 1988 in dienst op 23-jarige leeftijd en nam de zaak in 1997 over.

Alliance Gastronomique

In den Rustwat is aangesloten bij restaurantvereniging Alliance Gastronomique, het langst bestaande culinaire samenwerkingsverband van Europa.

Bekijk deze collectie

Inrichting

Bij de inrichting van je horecazaak en je terras komt veel kijken. Je wilt dat de sfeer past bij het concept en je gasten aanspreekt. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze collectie tips en inspiratie op het gebied van interieur en exterieur: van het interierontwerp tot meubilair en van routing tot sfeer.