KHN: bedrijven zullen omvallen door koopkrachtplannen kabinet

KHN: bedrijven zullen omvallen door koopkrachtplannen kabinet

Horecaondernemers zullen deze winter omvallen als de koopkrachtplannen van het kabinet onveranderd blijven, zegt Robèr Willemsen, voorzitter KHN.

KHN begrijpt 'absoluut niet' waarom 'de rest van het bonnetje' van de koopkrachtreparatie 'opnieuw' bij de horeca gelegd wordt, waar de coronacrisis diepe sporen heeft achtergelaten.

Die schade is volgens Willemsen ook nog lang niet ingelopen. Daarbij staan de marges de afgelopen maanden onder druk door stijgende energie- en grondstofprijzen. Ook is afgesproken dat het jeugdloon omhoog gaat.

Alles bij elkaar lijkt het Willemsen 'vrij waarschijnlijk' dat horecaondernemingen zullen omvallen dit najaar. De plannen zouden pas vanaf begin volgend jaar gaan gelden. Het aantal bezorgde telefoontjes aan de brancheorganisatie, dat al maanden stijgt, is na het uitlekken van de plannen fors toegenomen.

KHN: 'Ergens houdt het op'

Consumenten die deze winter veel meer geld kwijt zijn aan energie en boodschappen, zullen gaan besparen op restaurant- en kroegbezoeken tijdens de voor de sector belangrijke feestdagenperiode, schat Willemsen in. 'Dat zal ten koste gaan van de omzet voor horecaondernemers', zegt hij.

Volgens Willemsen heeft de helft van de horecabazen een negatief eigen vermogen. Ook moet er nog uitgestelde belasting terugbetaald worden vanaf 1 oktober. 'De meeste bedrijven hebben sinds de heropening in maart goede omzetten gedraaid, maar door stijgende kosten staan de marges onder druk. Ergens houdt het dan op, als ze moeten gaan aflossen', schetst Willemsen.

'Perfect storm voor de horeca'

Herman Hell, eigenaar van horecazaken in Rotterdam, spreekt van een 'perfect storm' deze winter voor de horecabranche. Als het minimumloon inderdaad omhoog gaat met 10 procent, heeft dat volgens Hell een 'opwaarts effect' op de andere lonen in de sector.

Herman Hell (l) en compagnon Hugo Kruijssen.
Herman Hell (l) en compagnon Hugo Kruijssen.

Krimpflatie, het verkleinen van bijvoorbeeld porties, is volgens hem niet aan de orde in de horeca en zal ook zeker niet helpen om de problemen op te lossen. Lastenverzwaringen doorbelasten aan de consument 'kan echt niet meer', zegt hij.

Willemsen hoopt nog op andere maatregelen om de werkgeverslasten aan te pakken. Volgens hem wordt de rekening onevenredig verdeeld. 'Daar zijn we heel gefrustreerd over.' Hell wil dat het kabinet nadenkt of de belastingschuld voor de horeca kwijtgescholden kan worden. 'Dat zou fantastisch zijn en geeft lucht.'