Mama Gaia beste vegan restaurant van Nederland 2022

Mama Gaia beste vegan restaurant van Nederland 2022

Het Haarlems restaurant Mama Gaia heeft de Vegan Award 2022 en mag zich het Beste vegan restaurant van Nederland noemen.

Het beste vegan restaurant van Nederland 2022 Mama Gaia blinkt uit in de veganistische keuken en het menu is vaak geïnspireerd op de Aziatische keukens. Door te koken met duurzaam geteelde, plantaardige en seizoensgebonden Hollandse ingrediënten, stimuleert Mama Gaia een toekomstbestendig voedingssysteem en laat zowel consumenten als food professionals zien dat lekker eten tegelijkertijd gezond en duurzaam kan zijn.

Beste vegan restaurant van Nederland

Ieder jaar reikt de Nederlandse Vereniging voor Veganisme (NVV) de Vegan Awards uit aan personen, initiatieven en bedrijven die veganisme toegankelijker maken. Dit jaar werden de winnaars bekend gemaakt tijdens de VeggieWorld-beurs in Houten.

Mama Gaia is volgens de online publieksstemmen de beste plek in Nederland om plantaardig uit eten te gaan. De andere genomineerden voor de categorie ‘beste vegan restaurant in Nederland’ waren Kasvio (Utrecht) en Bij Albrecht (Eindhoven).

Restaurants die al eerder in de prijzen vielen zijn: Studio Konijnenvoer (Arnhem, 2021), Deer Mama (Amsterdam, 2019) en de Vegan Junkfood Bar (Amsterdam, Rotterdam en Eindhoven, 2018).

Podium voor vegan changemakers

Tjitske Reukers-Pijls, general manager van Mama Gaia: ‘Met de Vegan Awards krijgen de stemmen van pionierende vegan changemakers een podium zodat Nederland hoort wat zij te zeggen hebben. Wij zijn vereerd hier deel van uit te mogen maken. We hopen, samen met de andere genomineerden en winnaars, te laten zien dat lekker eten tegelijkertijd gezond én duurzaam kan zijn.'

'Mijn droom is een wereld waarin iedereen die werkzaam is in hospitality de kans aangrijpt om vaker te kiezen voor plantaardig en daarmee bij te dragen aan een toekomstbestendiger voedselsysteem.’

Duurzame gastronomie

Van koolrabi met wasabi pinda crumble tot Okonomiyaki – koolpannekoekjes met vegan mayonaise. Seizoensgebonden groenten spelen de hoofdrol bij Mama Gaia en komen zoveel mogelijk van lokale leveranciers.

‘Voor ons is Mama Gaia meer dan een restaurant. Het is als een creatieve speelplaats waar de chefs nieuwe gerechten bedenken gebaseerd op de beste plantaardige ingrediënten’, zegt Esther Lago, chef bij Mama Gaia.

‘Samen met onze lokale leveranciers zoals Ecoring Haarlem hopen we zoveel mogelijk mensen te inspireren om vaker te kiezen voor plantaardige ingrediënten van Nederlandse bodem. Dit is niet alleen goed voor het stimuleren van lokale landbouwsystemen, maar ook voor het verrijken van de biodiversiteit.’

Mama Gaia Academy

Om de transitie naar meer plant-based opties in de horeca te versnellen heeft Mama Gaia in 2022 de Mama Gaia Academy gelanceerd. Via een gratis online opleiding worden mensen met weinig tot geen ervaring binnen zes weken gratis klaargestoomd voor een horecabaan.