Vierde Mes van Johannes voor Mavis Hofwijk

Vierde Mes van Johannes voor Mavis Hofwijk
Mavis Hofwijk (c): Eva Plevier

Het bestuur van de Stichting Gastronomische Bibliotheek kent het vierde Mes van Johannes toe Mavis Hofwijk van Surinaams Buffet.

Howijk krijgt het Mes van Johannes zaterdag 17 september overhandigd. Volgens de organisatie, 'vanwege haar grote bijdrage voor het overdragen van de Surinaamse culinaire cultuur in Nederland.'

De uitreiking is een jaarlijks terugkerende erkenning. Hij gaat naar een persoon die zich 'zeer verdienstelijk heeft gemaakt binnen de Nederlandse gastronomie.

Mes van Johannes: bijzondere bijdrage aan culinaire cultuur in Nederland

In 2018, vijf jaar na het overlijden van culinair journalist Johannes van Dam, was culinair recensent Mac van Dinther de eerste die een mes in ontvangst mocht nemen.

Het tweede mes van Johannes ging in 2019 naar culinair journaliste en presentatrice Janny van de Heijden. Het derde mes ging in 2021 naar banketbakker Cees Holtkamp. Dit jaar krijgt Mavis Hofwijk een mes uitgereikt.

'Altijd feest bij Surinaams Buffet'

Jonah Freud, voorzitter van de Stichting Gastronomische Bibliotheek, dat in samenwerking met het Allard Pierson en De Collecties van de Universiteit van Amsterdam de prijs uitreikt: 'Mavis Hofwijk arriveerde in de jaren '70 vanuit Suriname in Amsterdam Zuidoost. Ze begon Surinaams Buffet, wat tot op de dag van vandaag een bloeiend bedrijf is in een garage aan het Bullewijkpad.

Bij haar binnenkomst is altijd een feest. Haar aanstekelijke lach en de lekkere hapjes die je meteen voor je neus gezet krijgt, maken dat je er nooit meer weg wil. Op haar kruk met wieltjes en met de rollator binnen handbereik bestiert ze nog elke dag de keuken. Hier vandaan gaan buffetten in grote aluminium schalen het hele land door.'

Culinair journalist Karin Vaneker tekende in 2008 de recepten van mevrouw Mavis op in het boekje Mavis kookt. Zaterdag 17 september 2022 vindt de uitreiking plaats in Museum van Loon in Amsterdam.