5 tips om als horecaondernemer deze winter te overleven

Het is een periode vol uitdagingen voor horecaondernemers. Na twee jaar met maatregelen en lockdowns volgen nu extreme prijsstijgingen en is het zeer lastig personeel te vinden én te binden. Niet voor niets gaat #ikredhetnietmeer viraal onder horecaondernemers. Tijd om pas op de plaats te maken en met een kritische blik naar de toekomst van jouw bedrijf te kijken. Door bewuste keuzes te maken, is er namelijk zeker (tijd)winst te behalen.

Yvonne Vloet, commercieel manager bij Xandrion, inkooporganisatie voor hospitality- en leisure-ondernemers, deelt vijf tips die je direct kunt inzetten om de winter door te komen.

tips horecaondernemer winter
Yvonne Vloet.

1. Zeg je lopende contracten tijdig op

‘Check bij alle lopende contracten voor bijvoorbeeld afvalinzameling, verzekeringen of payrolling wat de resterende looptijd is en zeg tijdig je contract op zodat je niet onbewust nog jaren vastzit. We zien vaak dat ondernemers niet precies weten wanneer hun contract afloopt en er vervolgens te laat achter komen dat het contract stilzwijgend weer met een jaar is verlengd. Zorg ervoor dat jij de regie houdt en vrij bent om te vergelijken en je eigen overwogen keuze te maken.’

2. Verduurzaam je bedrijf

‘In de tijd van excessieve energieprijzen is het des te belangrijker bewust om te gaan met de energie in jouw bedrijf. Verduurzaming gaat vaak gepaard met behoorlijke investeringen voor bijvoorbeeld zonnepanelen en warmtepompen, deze investeringen zijn op dit moment niet voor iedere ondernemer weggelegd. Echter, kleine aanpassingen kunnen een groot verschil maken. Vervang bijvoorbeeld alle huidige lampen door LED-lampen. Veel LED-spots en -verlichting passen in oude halogeen- of gloeilampfittingen. Voordelig en duurzaam.’

3. Versimpel je menukaart

‘Een eenvoudige oplossing voor voedsel- en dus geldverspilling is je menukaart versimpelen. Circa 50 procent van het bereide eten wordt weggegooid en 70 procent van alle voedselverspilling vindt plaats in de keuken. Als je ervoor zorgt dat je ingrediënten voor meerdere gerechten gebruikt en het aantal gerechten (iets) terugschroeft, heb je minder voorraad nodig en wordt de kans om ingrediënten weg te moeten gooien kleiner.’

4. Schakel een expert in

‘Heb je complexere inkoopvraagstukken, zoals zeker weten dat je niet onder- of oververzekerd bent? Of vraag je je af of payrolling, uitzenden of toch personeel in eigen beheer het beste bij jouw bedrijf past? Schakel een expert in en laat je goed adviseren. Zij zijn bekend in de markt en volledig op de hoogte van alle trends en ontwikkelingen. Door de juiste expert in te schakelen, voorzie je jezelf van de benodigde informatie om een goede keuze te maken en bespaar je in de meeste gevallen tijd en geld.’

5. Sluit je aan bij een inkooporganisatie

‘Als jij je aansluit bij Xandrion, wordt jouw inkoopvolume gebundeld met dat van 1200 andere ondernemers. Dat zorgt ervoor dat jij van vlijmscherpe prijzen en hoge bonussen kunt profiteren die je als individuele ondernemer vaak niet zelf kunt uitonderhandelen. Plus je bespaart jezelf een hoop tijd en moeite door de vergelijkingen, onderhandelingen en bonusadministratie uit te besteden. In deze tijden ben je als ondernemer het hardst nodig op de werkvloer en daar kun je na aansluiting bij Xandrion gerust je tijd aan besteden, wetende dat alle inkoopzaken achter de schermen goed geregeld zijn. Zo doet Monique Delfgaauw, zakenvrouw van het jaar 2018 en directeur bij Lommerrijk, dat ook:

25 jaar inkoopervaring

Xandrion is in 1997 door een groep recreatieondernemers opgericht. Inmiddels bestaat de inkooporganisatie 25 jaar en profiteren zo’n 1200 hospitality- en leisure-ondernemers van de beste deals met zeventig leveranciers, verdeeld over acht inkoopsegmenten: Food & Beverage, Horeca Non-Food, Hygiëne & Schoonmaak, Energie & Brandstoffen, Kantoorfaciliteiten, Bouw, Techniek & Transport, Dienstverlening & Consultancy en Sport & Spel.

Xandrion helpt jouw inkoopbeleid en bestellingen te optimaliseren en benchmarkt continu om voor jou de beste deals te sluiten. Ook krijg je door aansluiting bij Xandrion meer grip op je inkoop door gedetailleerde inzage in jouw actuele inkoop en bonussen.

Kennismaking

Benieuwd hoeveel jij deze winter al kunt besparen?Laat je gegevens achter en onze inkoopadviseur neemt zo spoedig mogelijk contact met je op om een kennismakingsafspraak in te plannen en jouw persoonlijke bespaarmogelijkheden te onderzoeken.

Dit artikel is gesponsord door Xandrion.