Deze wetten veranderen in 2023 voor horecaondernemers

Deze wetten veranderen in 2023 voor horecaondernemers

Wat gaat er in 2023 landelijk veranderen voor de horecaondernemers op gebied van wet- en regelgeving? Bekijk een overzicht van de veranderingen zodat je niet voor verrassingen komt te staan. Dit zijn die nieuwe wetten en regels die ingaan op 1 januari 2023.

Hieronder hebben we de belangrijkste wetswijzigingen 2023 voor horecaondernemers op een rij gezet.

Minimumloon 2023 gaat ruim 10% omhoog

Horecaondernemers moeten hun horecapersoneel dat op het minimumloon zit, meer gaan betalen met ingang van de maand januari 2023. De verhoging van het minimumloon werkt door in de loontabel van de horeca-cao vanaf 1 januari 2023. De loongroepen I, II en III hebben dan een basisloon op het bedrag van het wettelijke minimumloon. Dat werkt ook door in de afgeleide jeugdlonen met de cao-jeugdloonpercentages. De horeca-cao kent eigen hogere jeugdloonpercentages.

Overdrachtsbelasting van 8% naar 10,4%

Horecaondernemers die een bedrijfspand willen kopen betalen vanaf 1 januari 2023 10,4% overdrachtsbelasting. Tot die tijd is dat 8%.

Vennootschapsbelasting gaat omhoog

MKB's ers met een bv of nv gaan meer vennootschapsbelasting betalen:

  • De grens van de eerste schijf van de vennootschapsbelasting (vpb) wordt verlaagd naar € 200.000. Dat is nu € 395.000. Hierdoor valt een kleiner deel van de winst onder het lage vpb-tarief.
  • Het lage vpb-tarief gaat omhoog. Je betaalt vanaf 2023 19% vennootschapsbelasting over de winst die valt in de eerste schijf. Dat is nu 15%. Het tarief van de tweede schijf blijft 25,8%

Gebruikelijkloonregeling naar 100%

Horecaondernemers met een bv waarvan ze directeur zijn, moeten zichzelf een salaris betalen dat marktconform is. Dat zegt de gebruikelijkloonregeling. Vanaf 1 januari 2023 moet het loon 100% overeenkomen met het loon van iemand in een vergelijkbare functie. Het gebruikelijk loon is minimaal:

  • 100% (dit is nu 75%) van het loon van iemand met een vergelijkbare functie
  • het loon van de werknemer met het hoogste salaris
  • een vast bedrag van minimaal € 48.000

De bv houdt over dat loon de loonheffing in. De Belastingdienst zegt met de gebruikelijkloonregeling dat het loon representatief moet zijn voor het niveau waarop wordt gewerkt en de hoeveelheid werk die wordt verricht (marktconform).

Onbelaste reiskostenvergoeding stijgt

Als het gaat om wetswijzigingen 2023 voor horecaondernemers gaat het ook over de onbelaste reiskostenvergoeding. Werkgevers mogen reiskosten van werknemers belastingvrij vergoeden. Dit geldt ook voor reiskosten voor het openbaar vervoer. En voor kosten van een taxi, boot of vliegtuig, zolang dit redelijk is.

De onbelaste reiskostenvergoeding gaat vanaf 1 januari 2023 van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer. En vanaf 1 januari 2024 naar € 0,22.

Werkgevers mogen er ook voor kiezen om de reiskostenvergoeding verder te verhogen dan het onbelaste deel. Die verhoging wordt dan als loon van de werknemer gezien. De werkgever kan via de werkkostenregeling (WKR) de verhoging aanwijzen als eindheffingsloon. Daarmee blijft de extra verhoging onbelast. De onbelaste reiskostenvergoeding is niet voor werkgevers die voor hun personeel een auto of fiets van de zaak vergoeden.

Hogere verbruiksbelasting alcoholvrij

De verbruiksbelasting op alcoholvrije dranken, zoals frisdranken en vruchtensappen gaat omhoog:

  • Vanaf 1 januari 2023 stijgt de verbruiksbelasting op deze dranken met € 11,37 tot € 20,20 per 100 liter (hectoliter).
  • Vanaf 1 januari 2024 stijgt de verbruiksbelasting verder tot € 22,67 per 100 liter (hectoliter).

Mineraalwater valt vanaf 1 januari 2024 niet meer onder deze alcoholvrije dranken.

Opbouw fiscale oudedagsreserve stopt

Vanaf 2023 kun je de fiscale oudedagsreserve (FOR) niet meer verder opbouwen. Je eerder opgebouwde FOR-reserves blijven staan en mogen volgens de oude regels worden afgewikkeld. Door het gebruik van de FOR hoefde je over een deel van je winst geen belasting te betalen. Stop je met ondernemen en heb je nog een FOR op de balans staan? Dan moet je belasting betalen over het FOR-bedrag.

Oudedagverplichting omzetten naar lijfrente versoepeld

Heb je pensioen opgebouwd in je bv met een oudedagsverplichting (ODV)? Het kabinet wil het mogelijk maken dat je ook na vijf jaar na de AOW-gerechtigde leeftijd de ODV kan omzetten naar een lijfrente, lijfrenterekening of lijfrentebeleggingsrecht. Bijvoorbeeld omdat je je bv wilt opheffen. Nu kan dat alleen binnen vijf jaar na de AOW-gerechtigde leeftijd.

Verbod op lachgas als drug

Het bezit en de verkoop van lachgas is vanaf 1 januari verboden. Vanaf dan staat de drug op een lijst met verboden middelen, meldt het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Particulieren mogen straks geen grote flessen meer hebben met lachgas erin. De kleine ampullen die gebruikt worden in slagroomspuiten, blijven wel toegestaan. Toch worden ook daarvoor de regels aangescherpt. De verkoop is toegestaan, maar ze vervolgens doorverkopen aan iemand anders niet.

Lachgas komt op de zogenoemde lijst II van de Opiumwet te staan.

Alle wetswijzigingen 2023 voor horecaondernemers worden vermeld via de website van de Kamer van Koophandel.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.