Prijs van friet zal verder stijgen

Prijs van friet zal verder stijgen

De prijs van friet zal verder stijgen nu de opbrengsten van aardappelen lager zijn dan vorig jaar en het 5-jarig gemiddelde. Dat blijkt uit gegevens van het instituut Joint Research Centre (JRC) van de EU.

De aardappelopbrengst in Nederland schat het JRC op 41,3 ton per hectare, 0,7 ton minder dan in 2021 en 0,5 ton lager dan het 5-jarig gemiddelde. Het betreft poot- en consumptieaardappelen.

Toekomstige aardappelprijzen

Prijsverhogingen zullen verder in de toekomst volgens Brancheorganisatie Akkerbouw (BO Akkerbouw) onontkoombaar zijn als gevolg van verschillende beleidsmaatregelen die uit Den Haag en Brussel op aardappeltelers en andere akkerbouwers afkomen. Ook frietproducenten zullen deze effecten merken, aldus BO Akkerbouw.

Boeren krijgen te maken met verschillende nieuwe wetten op het gebied van natuur, milieu en duurzaamheid. Eén van verplichtingen is het variëren met de inplanting van gewassen op zandgrond.

Frietaardappelen verplicht eerder rooien

Dat verplicht variëren betekent ook dat voor frietaardappelen een maximale oogstdatum wordt ingesteld. Op zand- en lössgronden moeten frietaardappelen straks vóór 1 oktober gerooid worden.

Volgens BO Akkerbouw betekent dit dat frietfabrieken met hogere kosten worden geconfronteerd. Zij hebben immers liever dat frietaardappelen geleidelijk worden aangevoerd en niet in grote bulken tegelijk, want dat vergt extra opslagcapaciteit.

Verkoopprijs friet

De aardappelprijs bepaalt ongeveer 15 tot 16 procent van de verkoopprijs van friet in de cafetaria. Samen met de overige gestegen kosten, van met name energie en olie, zorgt het ook voor een hogere verkoopprijs van friet.

Volgens onderzoek van ProFri steeg de gemiddelde verkoopprijs van een medium portie friet zonder saus friet in cafetaria’s tussen 2021 en 2022 van €2,18 naar €2,50.

PR-bureau Nobudget deed onderzoek naar de prijzen die worden gerekend voor een frietje (klein formaat), een frikandel en een kroket, zonder toppings. Daaruit bleek dat gemiddeld €2,44 wordt gerekend voor een portie friet, €2,12 voor een frikandel en €2,19  voor een vleeskroket.