Het zaadje voor de nieuwe vestiging wordt - onbewust - gepoot tijdens de eerste coronalockdown in 2020, zo laat Coen Crusio weten aan Misset Horeca. ‘Ons pand in Bergen op Zoom is prachtig, maar ook heel smal. Daardoor hadden we weinig opties in coronatijd.’
Mobiele ijsvitrines in coronatijd
Omdat ook de restaurants gesloten zijn, ontwikkelen Crusio en Malinka mobiele vitrines voor de ondernemers die afnemen bij (voornamelijk) Crusio Thee en Crusio IJs. ‘Op die manier konden wij ijs blijven produceren en hadden zij een manier om omzet te genereren en het personeel aan het werk te houden. Dat hebben we in 2021 en dit jaar met succes verder uitgebreid.’
IJssalon
Een van de afnemers is een restaurant in Hoogerheide. Dat is zo’n succes dat de eigenaar het aangrenzende pand huurt om er een ijssalon te starten, met ijs van Crusio IJs. ‘Nu de eetgelegenheid weer op volle kracht draait, heeft hij besloten te stoppen met de ijssalon. Omdat het daar een succes was, hebben wij besloten er zelf aan de slag te gaan.’
Niet in dat pand, maar op een plek in het hart van het dorp. ‘De locatie was beschikbaar en vonden wij nog meer geschikt. We openen er in het voorjaar van 2023 de deuren.’
Investeren in groei
Sinds de zomer van 2020 investeren Malinka en Crusio flink in groei. ‘Om te ontdekken wat allemaal mogelijk is met ons ijs’, aldus Crusio. ‘Wij zijn de vierde generatie in dit familiebedrijf, dat altijd heeft bestaan uit één vestiging. De afgelopen jaren zijn we meer ijs gaan leveren aan derden en hebben we de logistiek en productie flink uitgebreid. Deze stap past in die ontwikkeling.’
Crusio sluit de opening van meerdere winkels dan ook niet uit. ‘We hebben niet de ambitie om er vijf in een jaar te openen, maar houden onze oren en ogen wel open. Ik verwacht in 2023 verder te groeien. Ook aan de productiekant, want de levering van ons ijs aan externe partijen kan mee met die ontwikkeling.’