Utrechts restaurant zwicht voor activisten en haalt foie gras van de kaart

Utrechts restaurant zwicht voor activisten en haalt foie gras van de kaart
Foto: Active for Justice

Het restaurant in Utrecht waar dierenactivisten begin januari actievoerden tegen het serveren van foie gras, is gezwicht voor aanhoudende druk. De eigenaar heeft besloten ganzenlever van het menu te halen, vooral vanwege de veiligheid van haar gezin, ze woont boven het restaurant.

Het Utrechtse restaurant Bistronome Des Arts haalt, na een jaar van intimidatie en vandalisme door dierenactivisten, foie gras van de kaart. En daarmee geeft de eigenaar toe aan de eisen van de actievoerders, die precies daarop uit waren: stoppen met het serveren van ganzenlever. Volgens die activisten en vandalen veroorzaakt de productie van ganzenlever veel dierenleed. 

De eigenaar, die met haar gezin – waaronder een zoon van 11 – boven de zaak woont, voelt zich na de actie begin dit jaar niet meer veilig. Vanwege haar veiligheid wil ze ook niet met naam worden genoemd. Ze zegt niet te weten waar de activisten verder nog toe in staat zijn. 

Zeven arrestaties 

Begin januari kwam het Utrechtse restaurant in het nieuws, toen zeven actievoerders werden gearresteerd na een protestactie bij en in het restaurant. Daarbij raakte één persoon gewond, al was dat geen direct gevolg van de actie: een man gleed uit over folders die op de grond waren achtergebleven na de actie. 

Zes actievoerders werden aangehouden omdat ze het restaurant weigerden te verlaten. Twee van hen hadden zich vastgeketend en moesten losgeknipt worden door de politie. Een activist werd aangehouden omdat die zich niet kon legitimeren. 

Al een jaar aan de gang 

De actie werd in januari landelijk zichtbaar, maar het restaurant wordt lokaal al een jaar op de korrel genomen vanwege het serveren van foie gras, meldt De Utrechtse Internet Courant (DUIC). Het begon ongeveer een jaar geleden met een anonieme brief waarin werd geëist dat het restaurant foie gras van het menu haalde, zegt de eigenaar. ‘Ik had het vermoeden dat die brief door een verward persoon was geschreven en heb hem destijds dan ook weggegooid zonder er veel aandacht aan te besteden.’ 

In de maanden daarna zag de ondernemer demonstranten op straat voor het restaurant verschijnen. ‘Dat was in het begin wel even wennen, maar we leven ten slotte in een vrij land dus op zich vond ik dat wel prima', zegt ze tegen DUIC. ‘In september echter zag ik dat de tekst ‘stop foie gras’ met graffiti op mijn rolluik was gespoten en dat ging te ver. Ik heb toen ook aangifte gedaan, maar daar heb ik nooit meer iets over gehoord.’ 

Begin januari gingen de dierenactivisten nog een stap verder door haar restaurant te bezetten. De actiegroep Active for Justice wilde zo naar eigen zeggen ‘aandacht vestigen op het dierenleed dat met foie gras gemoeid is en de discussie omtrent de verkoop van dit product aanzwengelen.’ Die ‘discussie’ leidde uiteindelijk tot de arrestatie van zeven demonstranten.

Weer voor de deur 

De eigenaar van Bistronome Des Arts zegt zich mede door deze actie niet meer veilig te voelen. ‘Mijn zoontje moest huilen en was helemaal in paniek. Tot op de dag van vandaag voelt hij zich niet veilig. Zeker niet toen recent weer dezelfde demonstranten voor mijn zaak stonden. Het lijkt erop dat niet alleen mensen met te weinig vrijheid zich wenden tot terrorisme, maar dat mensen die te veel vrijheid hebben dat ook doen.’ 

Die vrijheid slaat wat haar betreft ook op de verkoop van foie gras: zolang het product niet wettelijk is verboden, staat het iedereen vrij het te verkopen of te eten. ‘Ik wil het niet verbieden en mijn macht niet uitoefenen boven de wet, dit in tegenstelling tot de demonstranten. Daarnaast snap ik niet dat zij bij een kleine ondernemer zoals ik hun punt wilden maken. Doe dat dan bij een groothandel, grote producenten of de beleidsmakers in Den Haag', aldus de eigenaar tegen DUIC.

De eigenaresse stelt dat ze tien dagen dicht is geweest na het vorige incident. 'Met name van die vrijdag, toen het restaurant bezet werd, heb ik een traumatische ervaring overgehouden. En dat ze dan een paar weekenden later wéér demonsteren voor je restaurant terwijl ze nog in de rechtbank moeten verschijnen voor de vorige keer, kan ik niet begrijpen. Van mij had er ook harder ingegrepen mogen worden.'

Vizier op de volgende 

Nu de activisten bij Bistronome des Arts hun doel hebben bereikt, hebben ze hun vizier al op een volgend slachtoffer in Utrecht gericht: Brasserie Marie. Active for Justice noemt het besluit van Bistronome Des Arts een ‘overwinning voor de dieren’. ‘En nu op naar Brasserie Marie! Dit restaurant weet heel goed dat foie gras eigenlijk niet meer kan, en heeft het daarom niet eens op het menu staan. Ze bieden dit gruwelijk product aan als een ‘guilty pleasure’ waar je naar kunt vragen. Schandalig.’

Dat restaurant heeft inmiddels laten weten dat het al de planning was om foie gras helemaal niet meer te serveren maar dat het tijdelijk verkrijgbaar was.

Het is niet voor het dat dierenactivisten bij restaurants protesteren vanwege het serveren van foie gras. In Nederland komt het echter niet vaak voor en zeker niet met een bezetting zoals in Utrecht. In 2019 werden wel zeker 10 restaurants in België online belaagd met haatmail en honderden negatieve recensies.