Rotterdamse uitvinding kapsalon viert twintigste verjaardag

Rotterdamse uitvinding kapsalon viert twintigste verjaardag

De kapsalon bestaat twintig jaar. Volgens de verhalen werd deze in 2003 min of meer toevallig geïntroduceerd, nadat een kapper bij shoarmazaak El Aviva aan de Schiedamseweg in Rotterdam zijn eigen variant van patat met shoarma liet samenstellen. In de zaak is deze week stilgestaan bij de verjaardag.

Ze zijn er in de Maasstad maar wat trots op dat de kapsalon Rotterdams is. Een gerecht met friet en shoarma afgetopt met (onder de grill gesmolten) kaas, en daarbovenop salade (en knoflooksaus). Samen goed voor gemiddeld genomen zo’n 1200 calorieën.

Gouden Kapsalon

In Rotterdam wordt zelfs een speciale prijs uitgereikt voor de best gemaakte kapsalon. De wedstrijd draagt de naam ‘Gouden Kapsalon’ en bestaat sinds 2011.

Volgens de verhalen is de kapsalon in 2013 ontstaan toen Nataniël Gomes - eigenaar van een kapsalon aan de Schiedamseweg - bij de iets verderop gelegen shoarmazaak El Aviva een lunch liet samenstellen met zijn favoriete ingrediënten.

Bekend tot over de grens

Hij bestelde het in de periode daarna geregeld, waardoor het uiteindelijk de naam kapsalon kreeg. Inmiddels is het bekend tot ver buiten Rotterdam en wordt het zelfs over de grens gegeten. Er zijn meldingen van kapsalons op kaarten van zaken in België, Duitsland, Tsjechië en Polen.

En Indonesië! Vorig jaar augustus was een verslaggever van RTV Rijnmond in miljoenenstad Jakarta en kon hij daar een kapsalon bestellen. Wel was de friet vervangen door rijst.

Aan de samenstelling is in de loop der jaren sowieso gesleuteld. Döner, vis of kebab als alternatief voor de shoarma bijvoorbeeld. Of een vegetarische variant.

Vijftien varianten

Christiaan Koldzic van cafetaria Elif in Nijmegen vertelde in 2020 aan Misset Horeca minimaal vijftien varianten op de kaart te hebben. Daarbij liet hij zich inspireren door internationale trends en smaakcombinaties.

Koldzic vertelde meer kapsalons te verkopen dan frikandellen en friet met mayonaise, en daarvoor zelfs klanten uit Schijndel en Eindhoven in zijn zaak te hebben.

Bij El Avica in Rotterdam hebben ze deze week stilgestaan bij de twintigste verjaardag van ‘hun’ uitvinding, zo laat een woordvoerder telefonisch weten. Ook daar worden naast het origineel tal van varianten aangeboden.