Sterrestaurant Le Restaurant in Amsterdam sluit de deuren, toekomst ongewis

Sterrestaurant Le Restaurant in Amsterdam sluit de deuren, toekomst ongewis
Jan de Wit in zijn keuken.

Het Amsterdamse Le Restaurant, bekroond met een Michelinster, sluit op 1 juni de deuren aan de Frans Halsstraat. Het is nog onduidelijk of de zaak van chef-kok Jan de Wit op een andere plek wordt voortgezet.

De eigenaren van Le Restaurant schrijven in een statement dat ze zich gaan bezinnen op de toekomst. 'We gaan deze pauze gebruiken om na te denken over de filosofie en de structuur van het bedrijf', zo staat er op de website van de zaak.

Le Restaurant opende in eerste instantie de Tweede Jan Steenstraat in de hoofdstad, waarna er een verhuizing volgde naar de huidige locatie. De zaak van Jan en Kostya de Wit bestond in totaal 15 jaar. Al is het niet uitgesloten dat de eigenaren, op een andere locatie, weer onder dezelfde naam zullen opengaan. Tegenover het Parool zegt De Wit: 'Er zijn al legio restaurants. Maar het zou zomaar kunnen. Maar dan wel op een andere plek, met een nieuwe formule en een andere filosofie.'

In diezelfde krant geeft De Wit aan dat er meerdere redenen zijn om de activiteiten te staken aan de Frans Halsstraat. 'Ik word in juli 69. Ik weet niet goed welke restaurantformule ‘jongeren’, dertigers en veertigers, aanspreekt. Zij veranderen snel van eetwensen.' De Wit gaf ook aan dat het moeilijk was om goed personeel voor de bediening te vinden en dat de sfeer in de straat achteruit was gegaan.