Renaissance Amsterdam Hotel start ruim twee jaar durende renovatie

Renaissance Amsterdam Hotel start ruim twee jaar durende renovatie

Drie jaar en vier bouwdelen die worden opgesplitst in verschillende fases: Renaissance Amsterdam Hotel pakt haar extensieve, ruim twee jaar durende renovatie groots aan. Eind 2025 heeft het hotel 100 kamers méér dan nu en moet het een van de duurzaamste hotels van Europa zijn.

Renaissance Amsterdam Hotel, eigendom van Archer Hotel Capital en beheerd door Marriott International, maakt sinds 1975 deel uit van de buurt en is een geliefd hotel voor reizigers van over de hele wereld. Om de huidige merkwaarden van Renaissance te kunnen blijven vertegenwoordigen, is het hotel gestart met een jarenlange, ingrijpende renovatie. Daarbij wordt het aantal kamers met bijna een kwart verhoogd: van 402 naar 500, waarmee het met nhow RAI (650), Novotel Amsterdam (611), Doubletree by Hilton Amsterdam CS (557) en het in aanbouw zijnde Maritim (579) tot de grootste hotels van de stad behoort. Eind 2025 moet het hernieuwde hotel klaar zijn.

Het hele gebouw gaat op de schop om het hotel niet alleen geschikt te maken voor nu, maar ook voor de toekomst. Een groene toekomst, waarin de stad en de natuur op organische wijze samenkomen. De ambities zijn hoog: niet alleen duurzaamheid is een belangrijke pijler, het hotel moet na de verbouwing een van de beste zakelijke bestemmingen zijn en de horeca een trekpleister voor zowel gasten als locals. 

Hotel blijft open 

Tijdens de renovatie blijft Renaissance Amsterdam Hotel grotendeels operationeel. Een groot aantal kamers blijft beschikbaar en het Koepelcafé en de 17e-eeuwse Koepelkerk blijven geopend voor een kopje koffie en evenementen. In de zomer van 2024 worden de nieuwe entree en de eerste nieuwe kamers opgeleverd.

Uiteindelijk breidt het hotel uit van 402 kamers naar 500 kamers eind 2025. Ook de conferentiezalen en vergaderruimtes worden compleet vernieuwd. Het resultaat wordt een modern hotel met nieuwe binnentoren, ruime lobby en bar, een uitgebreid aanbod aan conferentiefaciliteiten, comfortabele en verrassende kamers en een rooftopbar. 

Duurzame ambities 

Er wordt niet alleen gerenoveerd, maar ook gebouwd. Zo krijgt het hotel een compleet nieuwe binnentoren met kamers en daaronder een grote, opvallende bar waar professionele bartenders hun gasten verwennen. Op het dak komt een gezellige rooftopbar met het mooiste uitzicht en moestuintjes voor buurtbewoners. 

Zowel binnen als buiten gaat Renaissance Amsterdam Hotel tot het uiterste om het hotel én de stad een duurzame toekomst te garanderen. Bijvoorbeeld door gebruik te maken van gerecyclede en geüpcyclede materialen. Ook bouwmateriaal uit het oude hotel wordt hiervoor gebruikt. In de winter van 2025 opent een van de duurzaamste hotels van Europa haar deuren als Renaissance Amsterdam Hotel.

Design van de renovatie

Voor het ontwerpen van het vernieuwde Renaissance Amsterdam Hotel, werkt de eigenaar samen met verschillende partijen. Het exterieur is ontworpen door Kentie en Partners Architekten uit Amsterdam, het ontwerp voor de openbare ruimtes is gemaakt door interieurdesigner Bowler James Brindley uit Londen en het Zweedse designbureau Stylt tekende de kamers en gangen.

Archer Hotel Capital kocht Renaissance Amsterdam Hotel in 2019, samen met Hilton Schiphol. Rex Nijhof werd begin 2023 als general manager aangesteld. Hij werkt al 20 jaar binnen Marriott en nam het stokje over van Kenneth Millar.