Horeca stuurt Sena brandbrief over betaling muziekrechten per 2024

Horeca stuurt Sena brandbrief over betaling muziekrechten per 2024

Moeten horecabedrijven die rechten-inclusieve muziek als achtergrondmuziek gebruiken vanaf 2024 toch zogenaamde naburige rechten afdragen aan Sena?

De Horeca Alliantie, een samenwerkingsverband van de Vereniging Chinese-Aziatische Horeca Ondernemers (VCHO), de Vereniging Professionele Frituurders (ProFri) en het Nederlands Horeca Gilde (NHG), stuurden samen met Koninklijke Horeca Nederland een brandbrief aan Sena om dit te voorkomen, zo staat te lezen op de website van Frituurwereld.

Sena incasseert vergoedingen voor muzikanten en producers die hebben meegewerkt aan muziek die openbaar ten gehore wordt gebracht. Horecabedrijven die contracten afsloten met leveranciers van zogenaamde rechten-inclusieve muziek hoefden deze Sena-bijdragen tot nu toe niet te betalen.

Horeca: 'Sena legt uitspraak verkeerd uit'

Sena liet de brancheorganisaties in de horeca eerder deze zomer weten dat voor deze naburige rechten vanaf 2024 toch een vergoeding in rekening wordt gebracht. Eén en ander is volgens Sena het gevolg van een uitspraak van de Hoge Raad uit 2020. Zowel leveranciers van rechten-inclusieve achtergrondmuziek als de Horeca Alliantie en KHN menen echter dat Sena de uitspraak van de Hoge Raad verkeerd uitlegt.

De brancheorganisaties schrijven in hun brief aan de Sena: 'Door de uitspraak van de Hoge Raad is naar onze mening niets gewijzigd ten opzichte van de periode daarvoor. Het is ons dan ook volstrekt onduidelijk waarom er nu door Sena een wijziging in het beleid wordt voorgesteld die de uitzonderingspositie voor rechten-inclusieve muziek laat vervallen.'

Muziekkosten nemen toe

De brief stelt verder: 'Wij willen benadrukken dat keuzevrijheid voor onze leden van het grootste belang is. Onze leden, die rechten-inclusieve muziek afnemen, kiezen daar bewust voor. Een aanzienlijk beperkter repertoire, maar ook tegen aanzienlijk lagere kosten. Het besluit van Sena om ook te willen gaan innen voor rechten-inclusieve muziek betekent, tenzij Sena haar aanbod in muziek en de tarieven gaat diversifiëren, dat de kosten van muziek voor deze ondernemers gaat toenemen.'

Gedwongen winkelnering

Tot besluit stellen de brancheverenigingen dat 'de invulling die Sena nu kiest gedwongen winkelnering betekent bij een door de wetgever aangewezen monopolist. Dat kan nooit de bedoeling zijn geweest.' De organisaties verzoeken Sena dan ook dringend om het besluit inzake de rechten-inclusieve muziek te heroverwegen en 'in overleg te treden met zowel de achtergrondmuziekleveranciers als met de branche.'

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.