Grens van 40.000 zzp'ers gepasseerd in horeca; wéér toename in eventcatering

Grens van 40.000 zzp'ers gepasseerd in horeca; wéér toename in eventcatering
Het aantal zzp'ers in de eventcatering blijft maar groeien.

Het aantal geregistreerde zzp'ers in de horeca blijft stijgen: deze maand werd de grens van veertigduizend ondernemers gepasseerd. Dat blijkt uit opgevraagde cijfers van de Kamer van Koophandel (KvK). Opnieuw springt de enorme toename in de eventcatering in het oog.

Meer zzp'ers in horeca

De afgelopen twaalf maanden gingen liefst 4.400 zelfstandigen in die specifieke tak aan het werk, blijkt uit analyse van de data. Van de veertigduizend 'eigen horecabazen' die in het Handelsregister staan, zijn er bijna 23.000 werkzaam in de eventcatering. Van die groep doet 6.500 dat op deeltijdbasis (minder dan 15 uur per week). Begin 2022 was het aantal bedrijven binnen de eventcatering ook al met een kwart toegenomen.

Zzp'ers met restaurants en cafés blijft gelijk

Ook kwamen er het afgelopen jaar vijftig ondernemers bij met een fastfoodrestaurant, cafetaria, ijssalon of eetkraam. Het aantal geregistreerde zelfstandigen dat een restaurant of café runt, is ongeveer hetzelfde gebleven. De KvK noteert 2.900 mensen in restaurants, waarvan 296 op deeltijdbasis. In cafés blijft de teller steken op zo’n 2.500 personen, waarvan 236 geregistreerd staan als parttimers.

Het is niet duidelijk hoeveel actieve restaurants, cafés en cateringbedrijven er daadwerkelijk worden gerund door deze zzp'ers.

Groei lijkt af te vlakken

Wel lijkt de groei van het aantal zelfstandigen in de horeca iets af te vlakken. In de eerste negen maanden van 2023 schreven 2.792 zelfstandige horecaondernemers zich uit bij de Kamer van Koophandel. En dat is meer dan de 2.398 mensen over dezelfde periode een jaar eerder.  

In 2023, gerekend tot en met september, schreven in totaal 6.349 mensen zich als zelfstandige horecaondernemer in bij de KVK. Dat zijn er gemiddeld 705 per maand; iets minder dan 718 personen over dezelfde periode in 2022.

Bekijk deze collectie

Horecabedrijf starten

Een eigen horecabedrijf starten is een droom voor veel mensen. Maar om die droom te realiseren moet je goed nadenken over de te voeren bedrijfsvoering, wet- en regelgeving waar je mee te maken krijgt, verzekeringen en nog veel meer. Deze collectie helpt je daarmee op weg.