Drie bedrijven strijden om titel Beste Leerbedrijf en Leermeester van het jaar

Drie bedrijven strijden om titel Beste Leerbedrijf en Leermeester van het jaar
De Werf uit Veere won in 2023 de titel Beste Leerbedrijf van het Jaar.

De leerbedrijven die gaan strijden voor de titel Beste Leerbedrijf Horeca 2023/2024 zijn in alfabetische volgorde: Brasa bar & kitchen in Purmerend, Grand Hotel De Draak in Bergen op Zoom en Restaurant Het Noorden van Aalten in Aalten.

De wedstrijdcommissie, die bestaat uit vertegenwoordigers van SVH, SBB, KHN, FNV Horeca, de MBO Raad en eerdere winnaars ’t Havenmantsje en De Werf, bepaalt welke leerbedrijven en leermeesters dit jaar de finale op Horecava 2024 bereiken.

De Top 10 van beste leerbedrijven is afgelopen weken bezocht door de vakjury. In twee uur tijd werd het leerbedrijf helemaal doorgezaagd over de cultuur en structuur van het leren en werken. De vakjury kreeg letterlijk een uitgebreid kijkje in de keuken. Uiteraard werd daarbij het opleidingsplan en de visie op opleiden onder de loep genomen. De resultaten van de bedrijfsbezoeken werden door de vakjury gepresenteerd aan de wedstrijdcommissie, waarna de Top 3 werd bepaald op basis van een objectieve scorelijst.

De Top 3

Brasa, De Draak en Het Noorden van Aalten wisten zich als beste leerbedrijven te onderscheiden. De bedrijven vielen tijdens de jurybezoeken op door de gestructureerde en heldere opleidingsvisie, met een individuele aanpak voor elke leerling. Ook werden de opdrachten tijdens de nominatieronde door deze bedrijven het beste uitgevoerd.

Ricardo Eshuis, directeur van SVH en voorzitter van de wedstrijdcommissie: 'We zien steeds vaker goede werkgevers investeren in mensen en dus ook in leren. De leerbedrijven in de Top 3 blinken uit in een goede samenwerking met scholen, deelname aan verschillende brancheactiviteiten en hebben veel aandacht voor de leerling als individu. Door deze aanpak maken deze leerbedrijven het werken in de horeca aantrekkelijker en stomen zij een nieuwe generatie klaar die enorm enthousiast is over het vak.'

'De wedstrijd is er om samen met leerbedrijven te blijven werken aan de allerbeste praktijkopleidingen voor nieuwe horecamedewerkers en leerbedrijven te stimuleren zichzelf te blijven verbeteren. Goede leermeesters en leerbedrijven zijn van onmisbare waarde om een nieuwe generatie op te leiden. Dat is dan ook de reden dat SVH deze wedstrijd namens de branche organiseert', aldus Eshuis.

Beste Leermeester Horeca

De rol van de leermeester wordt dit jaar ook weer onder de aandacht gebracht: zij maken kans op de titel Beste Leermeester Horeca 2023/2024. De beste leermeester kwam in beeld bij de bezoeken van de vakjury aan de leerbedrijven in de Top 10. Deze prijs is bedoeld voor de leermeester, die er met zijn of haar eigen kwaliteiten bovenuit steekt. De leermeesters die kans maken op de titel zijn in alfabetische volgorde:

  • Christaan Veldman, De Draak, Bergen op Zoom
  • Eelco Linckens, Van Rossum, Woerden
  • Troy Snijder, De Heerenkeet, Kerkwerve

Vorig jaar ging de titel naar Mark Benneker van ’t Kruisselt in De Lutte.

Finale

De leerbedrijven in de Top 3 worden op 12 december bezocht en beoordeeld door de voltallige wedstrijdcommissie. Daarna zal in spanning gewacht worden op de uitslag. Het winnende leerbedrijf en de winnende leermeester worden tijdens de finale op Horecava 2024 bekendgemaakt.