Eigenaar Landgoed Lauswolt neemt belang in Dokkums Hotel de Abdij

Eigenaar Landgoed Lauswolt neemt belang in Dokkums Hotel de Abdij

De eigenaren van Hotel de Abdij in Dokkum zijn een samenwerking aangegaan met FB Oranjewoud, een Friese investeerder die ook eigenaar is van Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag. FB Oranjewoud heeft een minderheidsbelang in De Abdij genomen.

FB Oranjewoud Participaties treedt toe als aandeelhouder in Hotel de Abdij in Dokkum. Het doel van de investeringsmaatschappij is Noord-Nederlands erfgoed behouden en de regio waarin dat erfgoed zich bevindt vermarkten. 

Vier Dokkumer ondernemers zijn van oorsprong de zakelijke krachten achter Hotel de Abdij: Peter Schregardus, Hartog Ensel, Eric Kooistra en Jan Michiel van der Gang. Eerder al stapten ondernemers Geert Jan Vaartjes en Hylke Jan Tholen van Oan Tafel in Wergea in het bedrijf. 

De dagelijkse leiding is in handen van hotelmanager Iris Boersma en culinair ondernemer Vaartjes. Van der Gang namens hen: ‘in ons team vinden we een brede positieve dynamiek en gastheerschap van groot belang voor Dokkum en de wijde omgeving. Als verschillende ondernemers hebben we oog voor vele aspecten. In de top drie staat het stimuleren van verbinding en ondernemerschap.’

Rijke historie

Het voormalige Weeshuis werd in 1610 gesticht en was een neoclassicistisch eenlaags gebouw met hoger opgaand, gepleisterde middenrisaliet. In het gebouw hangt een door Jan Albert de Grave gegoten klokje uit 1725. De voorgevel bevat een gedenksteen uit 1758. Het pand is onderzocht en de oudste balk werd in de kloostervleugel gevonden en is gekapt in 1534. Waarschijnlijk is deze balk hergebruikt bij de verbouw van de vleugel tot weeshuis in 1610. Sinds mei 2020 is het hotel open voor publiek.

Van der Gang en zijn compagnons kwamen in gesprek met FB Oranjewoud Participaties. ‘Hun aanpak, investeren in bedrijven die maatschappelijk of economisch van waarde zijn voor Noord-Nederland, komt overeen met onze visie. Samenwerkingen als deze is interessant voor onze regio en de plaats die het heeft in het noorden van Nederland.’ 

FB Oranjewoud

FB Oranjewoud Participaties is een dochter van Stichting FB Oranjewoud. De investeringsmaatschappij is tevens eigenaar van Groninger Airport Eelde en Hotel Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag. FB Oranjewoud Participaties neemt een minderheidsbelang in Hotel de Abdij, dat valt onder Marktontwikkeling Dokkum BV. 

Hamen Peters, directeur van FB Oranjewoud Participaties is blij met de nieuwe participatie. ‘De gedrevenheid en passie die deze groep ondernemers laat zien, werkt aanstekelijk. Binnen het participatiebedrijf maken we altijd diverse afwegingen om samenwerking aan te gaan. Het belang dat ze hebben voor de regio is daar één van. Daar is hier zeker sprake van. Bovendien vinden we in deze samenwerking in Dokkum een voor ons belangrijke aansluiting met het waddengebied. Dat past goed bij de breedte die we in het noorden van Nederland zoeken.’ 

FB Oranjewoud is een stichting die in 2012 volgens Follow The Money zo’n €126 miljoen kreeg uit de erfenis van Friesland Bank. Dat geld was bedoeld voor het behoud van werkgelegenheid, behoud van cultureel erfgoed en opleiden van jonge mensen in Friesland. ‘FB’ in de stichtingsnaam staat overigens niet voor Friesland Bank maar voor ‘Fryslân Boppe’, wat ‘Friesland Bovenaan’ betekent.

Voor Landgoed Lauswolt telde de stichting in 2018 €6,8 miljoen neer. Voor hoeveel nu een belang in Hotel de Abdij is genomen, is niet bekendgemaakt.