Eerste plant-based chefs slagen met vlag en wimpel voor hun diploma

Eerste plant-based chefs slagen met vlag en wimpel voor hun diploma

Stichting Vakbekwaamheid Horeca (SVH) levert in samenwerking met Kookstudio Thorn de eerste groep cursisten af die een plant-based chef opleiding hebben afgerond.

Eiwittransitie

Na een intensieve vakopleiding van ruim 35 weken, nam de eerste lichting vervolgens op 3 juli hun diploma in ontvangst. De focus tijdens de vakcursus lag op eiwittransitie, waarin alle bereidingstechnieken van plantaardig koken zijn behandeld. Zo is geleerd om smaakvolle en voedzame plantaardige gerechten te creëren.

Dat is opmerkelijk, want niet alle koksopleidingen staan open voor een opleiding die zich enkel richt op plantaardig koken. Omdat plant-based volgens de SVH aan een opmars bezig is in de Nederlandse horeca, ging echter het roer om.

Particuliere opleiding

Uit SVH arbeidsmarktonderzoek (2022) blijkt namelijk dat 70 procent van de sector behoefte zegt te hebben aan specialisten in gezond en duurzaam koken. Kookstudio Thorn speelde hierop in met de eerste particuliere opleiding tot plant-based chef.

‘Tijdens de opleiding hebben de deelnemers veel geleerd over de menu-opbouw, waarbij de Franse traditie van een hoofdcomponent en garnituur werd losgelaten’, zegt Paul Kitzen. De eigenaar van Kookstudio Thorn vervolgt: ‘Het toepassen van eiwitvervangers en geavanceerde fermentatietechnieken zijn essentiële onderdelen binnen de opleiding.’

Gezonde voeding

In 2022 lanceerde de SVH de e-learning SVH Plantaardig koken. Deze e-learning richt zich op een kookstijl die gezonde voeding en onbewerkte plantaardige ingrediënten combineert. Het vormt de basis voor de opleiding SVH Plant-based chef.  

Overigens slaagden alle cursisten met vlag en wimpel, zo laat de SVH weten. Kookstudio Thorn reikte de diploma’s uit op Kasteel Eyckholt. ‘Dit markeerde niet alleen de prestaties van de deelnemers', zegt Ricardo Eshuis, directeur van SVH. 'Maar ook een belangrijke stap in de botanische gastronomie.’

Duurzame specialisatie

‘Ik ben onder de indruk van de moed en toewijding die jullie hebben getoond door deze opleiding te volgen.' Eshuis noemt de cursusten 'pioniers binnen de sector'. 'Door verder te kijken dan de gebaande paden en bewust te kiezen voor een duurzame specialisatie, hebben jullie een uitdagende weg bewandeld.’