De Ierse vleesveestapel onderscheidt zich door zijn unieke samenstelling, die voortkomt uit het kruisen van traditionele rassen als Hereford, Angus en Shorthorn met melkveerassen, die sterke moederlijke eigenschappen bezitten. Daarnaast worden ook continentale Europese vleesrassen als Limousin, Charolais en Simmental gebruikt om de optimale balans te bereiken.
Deze zorgvuldig gekruiste rassen zijn niet alleen robuust en uitstekend aangepast aan het milde Ierse klimaat en de geografie, maar het levert ook een karkas met een ideale bevleesdheid, gelijkmatige vetbedekking en mooie marmering. ‘Iers grasgevoerd rundvlees heeft een onwijs mooie kwaliteit. Er zit altijd een heel mooi vetadertje doorheen en daarom heeft het heel veel smaakextractie. Dat heeft bijna al het vlees dat op een goede manier is grootgebracht’, zegt Erik van Loo, eigenaar van restaurant Parkheuvel.
Dit voorjaar hebben de leden van de Chefs’ Irish Beef Club (CIBC) ter ere van het 20-jarig bestaan van de club een jubileumreis gemaakt naar Ierland. De CIBC is een excusief netwerk van bijna 100 topchefs wereldwijd, waaronder de Verenigde Arabische Emiraten, Frankrijk, Italië, België, Nederland, Duitsland, Zwitserland en Zweden. Deze chefs kiezen bewust voor ‘Irish Grass Fed Beef’ vanwege de unieke combinatie van smaakintensiteit en malsheid die het product biedt.
Iers grasgevoerd rundvlees BGA
Runderen met het BGA-label ‘Irish Grass Fed Beef’ worden in Ierland geboren, opgegroeid en afgemest, en vervolgens geslacht en verwerkt op het eiland zelf. Dankzij de rijke graslanden grazen deze runderen minimaal 220 dagen per jaar buiten, waarbij hun dieet voor minstens 90% uit gras bestaat. Dit is grotendeels vers gras, aangevuld met ingekuild gras in de winter.
‘De kennis en vaardigheden van de Ierse veehouderij worden van generatie op generatie doorgegeven. Traditie wordt ondersteund door moderne technieken, zoals real-time online traceerbaarheid, van geboorte tot verwerking. Zo wordt de kwaliteit van ‘Irish Grass Fed Beef’ gewaarborgd, precies zoals chefs dat wensen’, stelt Martijn Kajuiter, Operations manager en Culinary director van de Cantharel in Apeldoorn.
Het BGA-label garandeert deze kwaliteit dankzij een beoordelingssysteem van Bord Bia, de Irish Food Board, dat onafhankelijk gecontroleerd wordt door het Sustainable Beef and Lamb Assurance Scheme, volgens internationale best practice-normen. *Bron: Product specification BGA Irish Grass Fed Beef.
Dit artikel is gesponsord door Bord Bia.