Gesponsord

Keukenhygiëne die werkt: het begint bij een goede samenwerking

Keukenhygiëne die werkt: het begint bij een goede samenwerking

Naleving van een goede keukenhygiëne is essentieel voor de voedselveiligheid, een optimale gastbeleving en het creëren van een prettige werkplek. Het kiezen van het juiste product en het correct toepassen daarvan zijn cruciaal.

Een goed voorbeeld hiervan is Met Hotel Amsterdam, waar keukenhygiëne heel belangrijk is. Het hotel werkt samen met Facility Trade Group (FTG), leverancier van onder andere de Pro Formula-producten van Diversey. Het gebruik van het juiste product is een goede eerste stap, maar de nauwe samenwerking — waarbij de praktijkkennis van Met Hotel samenkomt met het advies van FTG — maakt het echt een succes.

Kijkje in de keuken bij Met Hotel

Met Hotel Amsterdam is een charmant **** boutiquehotel met 56 kamers en twee grote vergaderzalen. General manager Zaklina Keser is hier in Nieuw-West in 2020, tijdens de coronatijd, gestart met een kernteam van vijf personen. Keser: ‘Alles in ons hotel heeft een duurzaam karakter. We hebben een Green Key Gold-certificaat en we werken waar mogelijk met eco-producten.’

Het hotel heeft een bezettingsgraad van 80 tot 85 procent, vooral in de zakelijke markt. Het restaurant telt 120 couverts. De keuken wordt gebruikt voor ontbijt en lunch à la carte, kleine maaltijden en snacks. Diner is er bij events en op bestelling.

Met Hotel Amsterdam: 'Alles in ons hotel heeft een duurzaam karakter.'
Met Hotel Amsterdam: 'Alles in ons hotel heeft een duurzaam karakter.'

Leverancier als adviseur

Facility Manager Fatima Harti werkte in een vorige functie al samen met Facility Trade Group (FTG) en Diversey. ‘Bij de start in 2020 heb ik direct contact met hen opgenomen. Samen hebben we een plan opgesteld voor deze keuken. De producten zijn van het merk Pro Formula van Diversey, maar ze worden geleverd door FTG.’

FTG is leverancier van non-foodbenodigdheden, schoonmaakoplossingen en hygiëneproducten voor hotels en restaurants. Marijke Visser, accountmanager bij FTG: ‘We zijn een groothandel met een totaalpakket, met daarbij een sterke, gepersonaliseerde adviesfunctie. We geven onafhankelijk advies, delen onze kennis met klanten via trainingen en onderhouden persoonlijk contact. We onderzoeken waar kosten kunnen worden bespaard. En daarnaast kijken we naar de beste en duurzaamste hygiënische oplossingen en hoe de gastbeleving kan worden verbeterd.’

We zijn een groothandel met een totaalpakket, met daarbij een sterke, gepersonaliseerde adviesfunctie”
— Marijke Visser, accountmanager bij Facility Trade Group

Het belang van een schoonmaakplan

Met Hotel werkt met een vast schoonmaakplan voor de keuken, met vaste werkwijzen voor alle onderdelen: werkbladen, opbergruimtes, apparatuur, vloer … Voor specifieke toepassingen van schoonmaakmiddelen hebben ze vaak direct contact met Diversey, maar ze kunnen ook altijd bij FTG terecht.

Visser: ‘Het is in een hotel of restaurant belangrijk om ervoor te zorgen dat je keukenpersoneel begrijpt wat de noodzaak van hygiëne is. Met een duidelijk stappenplan dat ze elke dag kunnen volgen, sluit je alle risico’s uit.’

Keser vertelt ook: ‘In de rapportages van Bureau De Wit scoort Met Hotel boven de 9 op hygiëne, zowel in de hotelkamers als in de keuken. Ons personeel weet dankzij het schoonmaakplan precies welke producten we waarvoor gebruiken en hoe we verspilling tegengaan. Dat hebben we echt bereikt door deze samenwerking.’

'Zo'n 50 tot 60 procent van de kosten voor keukenreiniging naar de machinale vaatwas.'
'Zo'n 50 tot 60 procent van de kosten voor keukenreiniging naar de machinale vaatwas.'

Kleurcodes als visuele taal

De horeca in Nederland werkt vaak met personeel uit allerlei windstreken. De bezetting van Met Hotel kent al twaalf nationaliteiten. Het personeel heeft met een speelse taalles wat Nederlands geleerd, maar voor veilig gebruik van machines en reinigingsmiddelen is meer nodig.

Terence Goris, Trade Portfolio Manager Pro Formula Benelux, benadrukt: ‘Diversey werkt daarom met kleurcodes: rood voor sanitair, groen voor de keuken en blauw voor interieur. Onder het label Pro Formula biedt Diversey een professionele productlijn die speciaal is ontwikkeld voor ondernemers en instellingen die professionele schoonmaakresultaten willen combineren met de vertrouwde kracht van bekende consumentenmerken. Deze lijn omvat producten van Cif, Sun, Glorix, Omo, Andy en Robijn, die in een professionele formulering beschikbaar zijn en herkenning bieden voor diverse nationaliteiten. Pro Formula staat voor betrouwbare kwaliteit, gebruiksgemak, herkenning en optimale hygiëne, zodat bedrijven altijd voldoen aan de hoge schoonmaakstandaarden die vandaag de dag worden verwacht.’

Advies op maat

Onne Bovée, Business Development Manager bij Diversey: ‘We leveren niet alleen krachtige reinigers in herkenbare merknamen en een ready-to-use vorm, maar bieden totaaloplossingen – ook voor doseringen. Verder maken we plannen op maat en geven we grondig advies. Snelheid, efficiëntie en HACCP zijn de kernwoorden als het gaat om schoonmaken. De centrale plek in keukenhygiëne is de machinale vaatwas. Als je kijkt naar reviews van gasten gaat het vaak om schone borden en glazen. Ook gaat zo’n 50 tot 60 procent van de kosten voor keukenreiniging naar die machinale vaatwas. Dat proces moet je beheersbaar hebben. Daarnaast spelen keukenreinigers, handhygiëne en desinfectie ook een grote rol.’


De juiste samenwerkingen maken het verschil

Keser en Harti benadrukken nogmaals hun tevredenheid over de samenwerking met FTG.

Keser: ‘Ook in de keuzes voor pannen, glaswerk of servies is FTG onze adviseur en leverancier. Bij de opstart hebben wij verteld welk soort hotel we voor ogen hadden, en zij hebben ons erg goed geholpen.’

Harti: ‘FTG biedt één aanspreekpunt voor veel van onze vragen. Dat maakt de samenwerking erg prettig.’

Dit artikel is gesponsord door Facility Trade Group.

Bekijk deze collectie

Hygiëne

Hygiëne in de horeca is een randvoorwaarde. In deze collectie staan effectieve strategieën voor insectenbestrijding en de nieuwste technieken voor grondige schoonmaak. Met de tips is de gezondheid van je gasten gewaarborgd.

Onderwerpen beheren

Mijn artikeloverzicht kan alleen gebruikt worden als je bent ingelogd.