Prijs voor Texel Bockbier en SNAB Ezelenbock

Prijs voor Texel Bockbier en SNAB Ezelenbock

Texel Bockbier en SNAB Ezelenbock zijn zaterdag 20 oktober verkozen tot Lekkerste Bockbieren van Nederland. Het Texels Bockbier prolongeerde de titel in de categorie 'Standaard Bocken', SNAB Ezelenbock werd door 130 proevers tot beste gekroond in de categorie 'Zware Bocken'.

De verkiezing van het Lekkerste Bockbier van Nederland vond dt jaar voor de twaalfde keer plaats. Voor deze editie was voor de uitreiking van de prijzen gekozen voor de Jopenkerk in Haarlem. De verkiezing is een initiatief van het Geheim Genootschap Arendsnest uit Amsterdam en Biergilde de Dubbele Arend uit Purmerend.

Blindproeverij

De lekkerste bockbieren worden gekozen door middel van een blindproeverij, waarvoor proevers zich konden opgeven bij de biercafés die zijn aangesloten bij de Alliantie van Biertapperijen. Het resultaat was 130 proevers, die konden kiezen uit 45 bockbieren die waren onderverdeeld in twee categorieën. In beide competities plaatsten zes bieren zich voor de finale.

In de categorie Standaard Bocken (tot en met 7% alcohol) werden 28 bieren geproefd. Net als vorig jaar kreeg Texel Bockbier de hoogste waardering. De top 6 was verder: (2) La Trappe Trappistenbock; (3) Jopen 4 Granen Bock; (4) Bronckhorster IJsselbock; (5) Gulzige Gans Bock en (6) Emelisse Herfstbock.

De categorie Zware Bocken (meer dan 7% alcohol) telde zeventien inzendingen. SNAB Ezelenbock (foto) behaalde de hoogste score en volgt Jopen Johannieter op. De tweede plek was voor Texels Stormbock, gevolgd door (3) Jopen Johannieter; (4) De Prael Nelis; (5) Zeeburg Dubbelbock en (6) Brand Dubbelbock.