Rechter: roken in café zonder personeel verboden

In kleine cafés zonder personeel mag niet worden gerookt. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag dinsdag 26 maart geoordeeld in hoger beroep. De eenmanszaken zijn nu nog wettelijk uitgezonderd van het rookverbod, maar volgens de rechter is dat in strijd met de afspraken van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO over de bestrijding van tabaksgebruik.
Delen:

Clean Air Nederland (CAN) had de Nederlandse staat aangeklaagd omdat ze af wilden van de uitzondering op het rookverbod op kleine cafés met minder dan 70 vierkante meter. De organisatie reageert verheugd op de uitspraak, maar vindt dat nu wel spijkers met koppen moeten worden geslagen. ‘Als Clean Air Nederland eisen wij dat de handhaving van het rookverbod nu eens goed wordt geregeld, want op dit moment is het een aanfluiting’, zei CAN-voorzitter Patrick Zonderop dinsdag.

CAN pleit voor een tijdelijke sluiting van een café als het zich niet aan het rookverbod houdt, in plaats van een boete.

Het kabinet had eerder al aangekondigd af te willen van de uitzondering op het rookverbod voor kleine cafés zonder personeel. Een meerderheid van de politici heeft haar voorkeur ook al uitgesproken voor een algeheel rookverbod. De huidige uitzondering op het rookverbod veegt de rechter van tafel met deze uitspraak.