Barman veroordeeld voor stunten met vuur in café

Barman veroordeeld voor stunten met vuur in café

De voormalige barman van danscafé Havana aan het Buitenhof in Den Haag is donderdag door de rechtbank veroordeeld voor een brand die in juni 2012 heeft gewoed in het café. Daardoor liepen drie bezoekers zware brandwonden op, enkele anderen raakten lichtgewond.

De rechtbank in Den Haag legde de 29-jarige barman een gevangenisstraf van 12 dagen op, de tijd van zijn voorarrest, en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden.

De Hagenaar voerde in café Havana geregeld een vuuract uit waarbij hij aanstekervloeistof op een metalen dienblad goot en dat tijdens een housenummer in brand stak. Maar op de bewuste avond gebruikte hij een andere vloeistof, bio-ethanol, waardoor een flinke steekvlam ontstond.

De rechtbank rekent het de barman zwaar aan dat hij letterlijk met vuur heeft gespeeld in de drukbezochte uitgaansgelegenheid. In zijn voordeel werkt volgens de rechtbank dat hij direct eerste hulp heeft verleend aan slachtoffers en een blanco strafblad heeft.

Zijn advocaat, Tjalling van der Goot, noemt het vonnis opmerkelijk en overweegt in hoger beroep te gaan. Hij had een brandtechnische deskundige ingeschakeld die concludeerde dat de steekvlam voor een leek geheel niet te voorzien was. De rechtbank heeft volgens Van der Goot onvoldoende gedaan met de argumenten van deze deskundige.