Nieuwe workshop voor startende koffiebedrijven

Nieuwe workshop voor startende koffiebedrijven
Jan Bartelsman

Een winkel runnen is niet hetzelfde als een horecazaak draaien, en omgekeerd. Omdat die twee in een koffiezaak vaak wel samenkomen, hebben Leopold Koffieschool en ConcreetAdvies samen de workshop 'mijn eigen koffiezaak' voor startende ondernemers opgezet.

Een koffiezaak is vaak een combinatie van horeca en retail in één. Naast kopjes filterkoffie en latte macchiato's, worden er vaak ook bonen, koffieservies en zetbenodigdheden verkocht, soms zelfs complete espressomachines.

Het aantal koffiezaken groeit, veel mensen plannen hebben voor een eigen espressobar en op de markt is volgens kenners nog ruimte voor deze concepten. Bij het opstarten van een eigen horecazaak of winkel komt heel wat kijken en er zijn al heel wat instanties die daarbij kunnen helpen. Maar er is nog niks echt gericht op een koffiezaak, wat vaak een combinatie van beide is.

Daarom hebben Leopold Koffieschool en ConcreetAdvies hun expertises samengevoegd en starten zij met een workshop voor startende ondernemers, 'Mijn eigen koffiezaak'.

The Village

Leopold Koffieschool weet alles over koffie: trends in de koffiemarkt, welke machines er zijn en waar moet je op letten, gebruik van koffie, de menu keuze, de inrichting en routing van een zaak, training van het personeel en de operationele procedures van een koffiebar. Leopold Koffieschool adviseerde onder meer de nummer één in de Koffie Top 100 2013, The Village in Utrecht.

ConcreetAdvies weet alles over zakelijke kant van het bedrijf: vergunningen, bestemmingsplan, verzekeringen, personeelsbeleid, marketing, rechtsvormen, wettelijke eisen, contracten en financiën.

Doelstelling is dan ook dat je na deze twee daagse workshop genoeg handreikingen hebt om je dromen, plannen en ideeën om te zetten in een goed onderbouwd ondernemersplan. Dit kan niet alleen helpen met het verkrijgen van de financiering, maar ook bij het maken van de juiste keuzes.

Mei

In mei vindt de eerste workshop plaats en de inschrijvingen hiervoor zijn begonnen, maar ook verder in het jaar zijn mogelijkheden om deze workshop te volgen. De workshops worden gehouden in Utrecht, maar kunnen ook voor kleine groepen potentiële ondernemers elders in Nederland georganiseerd worden.

Voor meer informatie en inschrijvingen: koffieschool.nl.

Leopold Koffieschool is aanwezig op het Amsterdam Coffee Festival op 2 en 3 mei 2014. Ook is eigenaar Joost Leopold lid van de hoofdjury van die Koffie Top 100.

Bekijk deze collectie

Inrichting

Bij de inrichting van je horecazaak en je terras komt veel kijken. Je wilt dat de sfeer past bij het concept en je gasten aanspreekt. Er zijn veel aspecten waar je rekening mee moet houden. In deze collectie tips en inspiratie op het gebied van interieur en exterieur: van het interierontwerp tot meubilair en van routing tot sfeer.