nieuws

Bierbrouwers merken rookverbod

Café

Het rookverbod raakt nu ook bierbrouwers. InBev laat weten dat het volumes ziet teruglopen, mede door het rookverbod. Ook de kwakkelzomers en het economische klimaat speelt een rol.

Bierbrouwers merken rookverbod

Dat zegt Ronald Panis van InBev in het Brabants Dagblad. ‘De horecamarkt staat onder druk en dat zien wij in onze volumes terug. De oorzaak ligt in een combinatie van factoren. Inderdaad het rookverbod, maar ook de kwakkelzomer en het economische klimaat.’

Andere bierbrouwers, Bavaria en Heineken, willen of kunnen geen cijfers geven over horecaomzetten na 1 juli, toen het rookverbod van start ging.

‘De algemene marktcijfers geven aan dat er sinds 1 juli klappen vallen in de horeca en die zijn niet gering’, zegt Bavaria-topman Peer Swinkels. ‘Waar wij bezorgd over zijn is de omzetdaling bij met name cafés, gevolgd door een recessie. Dus enigszins zorgen, maar geen paniek’.

Swinkels ziet ook positieve ontwikkelingen in landen waar al langer een rookverbod geldt. ‘Na een dip trekt het daar weer aan. Kennelijk is er sprake van een schrikeffect’.

Reageer op dit artikel