nieuws

Hogere alcoholleeftijd steunt ouders minderjarigen

Café

De Nederlandse Vereniging voor Kindergeneeskunde (NVK) is voorstander van een verhoging van de leeftijd voor aankoop en bezit van licht-alcoholische dranken van 16 naar 18 jaar. NVK stelt dat ouders die alcoholgebruik willen verbieden, hier makkelijker in slagen zolang dit wettelijk nog niet is toegestaan.

Hogere alcoholleeftijd steunt ouders minderjarigen

NVK noemt de wettelijke verhoging van de alcoholleeftijd in een artikel in Spits ‘zeer zinvol’. Zij stelt dat dit voorstel een duidelijke norm stelt en dat het ouders van minderjarigen een steun in de rug geeft om alcoholgebruik te verbieden.

De wet is steun in de rug

De NVK reageert op de brief die Koninklijke Horeca Nederland maandag 15 oktober naar de informateurs stuurde. Daarin geeft de brancheorganisatie aan dat verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar op dit moment geen oplossing is voor de problematiek van alcoholmisbruik.

De vereniging voor kindergeneeskunde is het daarmee niet eens. Zij stelt in het artikel dat ‘de ervaring van de kinderartsen is dat ouders die alcoholmisbruik willen verbieden, hier makkelijk in slagen zolang hun kind jonger dan 16 jaar is.’

Nederland heeft uitzonderingspositie

‘Daarna is het veel moelijker, omdat het van de wet mag’, zo stelt het NVK. Zij noemt verhoging van de leeftijdsgrens naar 18 jaar in overeenstemming met het advies van de Gezondheidsraad van 18 december 2006.

Bovendien zou het een eind maken aan de uitzonderingspositie die Nederland nu in Europa inneemt. Het NVK daarover: ‘In driekwart van de landen van de EU ligt de grens op 18 jaar.’

Reageer op dit artikel