Bierbranche in actie tegen accijnsverhogingen

Bierbranche in actie tegen accijnsverhogingen

Brouwers en biertapperijen in Nederland komen gezamenlijk in actie tegen de accijnsverhogingen op bier. Via Stopbierbelasting.nl uiten de partijen gezamenlijk hun ongenoegen over de steeds maar hogere accijns op bier. Per 1 januari dit jaar is de accijns tien procent verhoogd en ook voor 2014 staat een nieuwe accijnsverhoging gepland.

De brouwers en biertapperijen in Nederlandwillen de voortdurende bieraccijnsverhogingen in ons land een halt toe roepen. Centraal in de campagne staat een filmpje (zie onder) en de actiesite stopbierbelasting.nl waarin de argumenten tegen een nieuwe bieraccijnsverhoging in 2014 uiteen worden gezet. De conclusie: 'Accijns op bier kost samenleving meer dan het de schatkist oplevert.' Naast de brouwerijen is ook de Alliantie van Nederlandse Biertapperijen bij de actie betrokken.

Online petitie

Wie het eens is met de campagne, kan dat via een online poll aangeven. Tot nu toe zijn hierop een kleine 500 stemmen uitgebracht. De brouwers en biertapperijen hopen op zoveel mogelijk steun voor hun campagne om zo de geplande bieraccijnsverhoging van januari 2014 te voorkomen. De campagne wordt vanaf 1 augustus door de brouwers met veel activiteiten uitgerold.

Accijns bijna verdubbeld

Cees-Jan Adema, directeur Nederlandse Brouwers en woordvoerder namens de brouwers en biertapperijen: 'De Nederlandse biersector betaalt jaarlijks zo'n 390 miljoen euro aan bieraccijns. Sinds 2002 is de accijns op bier bijna verdubbeld. Hoewel het lijkt alsof iedere accijnsverhoging op bier zorgt voor meer inkomsten voor de overheid, is dit in werkelijkheid niet zo.

De hoge bieraccijns jaagt steeds meer bierkopers naar Duitsland waar de bieraccijns vier keer lager is. De schatkist loopt hierdoor nu al vele tientallen miljoenen euro aan BTW en accijns mis. Reden waarom Engeland de bieraccijns recent heeft verlaagd en Duitsland en België de bieraccijns beschermend laag houden. De omzet die de brouwers door de trek naar het buitenland mislopen, leidt bovendien direct tot banenverlies bij de Nederlandse brouwers, haar afnemers en toeleveranciers. Hoog tijd dus dat de overheid af ziet van alle verdere accijnsverhogingen op bier!'