nieuws

Olivier op 1 in Café Top 100: ‘Bizar, slaat nergens op

Café

We hoopten op de top 10 na de elfde plek vorig jaar, maar dit….’Bedrijfsleider Daan Smeltzer van Olivier in Utrecht besefte maandag 18 november kort na de presentatie van de Café Top 100 voor 2014 in Rotterdam nog nauwelijks dat ‘zijn’ zaak tot de beste was uitgeroepen. ‘Echt bizar, dit slaat nergens op’, zo sprak hij voor de camera van Misset Horeca.

Olivier op 1 in Café Top 100: ‘Bizar, slaat nergens op

Twee jaar geleden nog op plaats 25 in de lijst en sinds maandag 18 november het beste café van Nederland. Olivier in Utrecht vloog in de afgelopen edities (vorig jaar elfde) van de Misset Horeca Café Top 100 door de ranglijst.

Gegokt op top 10

‘Vorig jaar waren we super blij met de elfde plek, maar baalden we ook omdat we de best tien net niet hadden gehaald’, aldus bedrijfsleider Daan Smeltzer.

‘Vandaag hoopten we dat wel te realiseren, zelf had ik gegokt op plek 9. Dat je dan op één staat… Dit slaat nergens op, echt bizar en echt heel gaaf.’

Overdonderd

Smeltzer klonk nog overdonderd tijdens het interview kort na de presentatie van de nieuwe lijst. ‘Je zit in de zaal te wachten en verwacht elke keer de naam van jouw café. Maar die van ons kwam maar niet. Dit had ik echt niet verwacht, ik ben helemaal overdonderd door wat er allemaal gebeurt.’

‘De batterij van mijn telefoon is al leeg’, zo vervolgde de bedrijfsleider. ‘Ik krijg berichten uit de meeste vreemde hoeken. Als dit zo doorgaat…’

Authentiek en innovatief

De redenen voor het succes? ‘We hebben een authentieke zaak met een Vlaams en bourgondisch concept. Daarnaast willen we innovatief zijn, onder andere door het aanbieden van een goede borrel en een goede (bier)kaart. Dit alles proberen we op een jonge manier in te vullen.’

Bedrijfscultuur

Wat er volgens Smeltzer ook aan bijdraagt: ‘Het gaat om mensen. Het grootste deel van de leidinggevenden is actief vanaf de start zeven jaar geleden. Daardoor is het verloop laag en kun je groeien naar een bepaalde kwaliteit en een bepaalde bedrijfscultuur.’

Bier en Gastronomie Award

Olivier won eerder dit jaar ook al de Bier en Gastronomie Award. Smeltzer: ‘We vinden twee dingen heel belangrijk. Gastvrijheid en het product, en daar werken we hard aan. Als je dat dan beloont ziet met twee prijzen….’

Eerst samen vieren

Over wat hem vanaf dinsdag te wachten staat, had hij maandagavond nog niet nagedacht. ‘Eerst gaan we het samen goed vieren, ik denk met een grote fles speciaalbier. En wat er daarna gebeurt, dat zien we wel.’

Reageer op dit artikel