nieuws

Bizar dat gemeenten niet klaar zijn voor nieuwe leeftijdgrens

Café

Koninklijke Horeca Nederland (KHN) noemt het bizar dat gemeenten nog niet klaar zijn voor de nieuwe leeftijdsgrens voor jongeren om te drinken in de horeca. ‘Het is vandaag precies een jaar geleden dat we de Vereniging Nederlandse Gemeenten een brief hebben geschreven waarin we ze aangeven dat gemeenten rekening moeten houden met de nieuwe leeftijdsgrens’.

Bizar dat gemeenten niet klaar zijn voor nieuwe leeftijdgrens

Dat zegt Joris Prinssen van KHN. Afgelopen week kwam naar buiten veel gemeenten nog niet klaar zijn om de nieuwe bepaling in de wet te handhaven. Daarbij lieten diverse gemeenten openlijk weten onvoldoende capaciteit te hebben om controles uit te voeren of er goed wordt omgegaan met de nieuwe leeftijdsgrens van 18 jaar waarop jongeren mogen drinken.

‘Het is bizar dat gemeenten nog niet klaar zijn voor de nieuwe leeftijdsgrens. Precies een jaar geleden hebben we de VNG een brief gestuurd waarin we hebben gewezen op de handhavingsplicht van gemeenten. Vanaf 1 januari 2013 zijn ze al verantwoordelijk voor de nieuwe wet en handhaving. Het is zorgwekkend dat gemeenten nu pas echt gaan nadenken over hoe ze omgaan met de leeftijdsgrens die over twee weken ingaat’, aldus Prinssen.

Volgens Prinssen zijn horecaondernemers klaar voor de nieuwe situatie. ‘We horen geluiden dat ondernemers het allemaal op de rit hebben. De een werkt met polsbandjes, de ander met zogeheten ID checkers. Daarnaast is er door ons het afgelopen jaar regelmatig informatie verstrekt om ondernemers te wijzen op de gevolgen van de nieuwe wet’.

Prinssen hoopt dat ‘Den Haag’ de gemeenten gaat houden aan de plichten die voortkomen uit de Drank en Horecawet. ‘Hierover zijn we tot op het hoogste niveau in gesprek met VWS. Ook houden we Staatssecretaris Martin van Rijn aan zijn belofte om gemeenten aan te spreken wanneer deze verzaken’.

KHN-woordvoerder Prinssen is niet bang voor incidenten in horecazaken, wanneer gasten van horecapersoneel te horen krijgen dat ze geen alcohol mogen bestellen. ‘Iedereen moet zich aan de wet houden en we rekenen op respect naar elkaar toe. Dus ik zie geen reden dat we moeten vrezen voor opstootjes en incidenten in de kroeg wanneer een horecamedewerker nee moet verkopen’.

Door het openlijk kenbaar maken dat sommige gemeenten een oogje toeknijpen bij controle op de leeftijdgrens, is het niet ondenkbaar dat deze locaties aantrekkelijk worden voor jongeren uit andere gemeenten. Prinssen: ‘We hebben zorgen over de opmars van alcoholtoerisme. Zowel in binnenland als richting Duitsland en België’.


Praat mee over dit onderwerp op ons nieuwe social platform Misset Horeca Connect.

Reageer op dit artikel