nieuws

Leersumse jongeren kopen hun kroeg via loterij

Café 1943

Een groep jongeren wil hun kroeg in Leersum kopen door een megaloterij te organiseren. Ze hopen ongeveer acht ton op te halen om de enige overgebleven kroeg in hun dorp, Wereld van Verschil, te kunnen behouden.

Leersumse jongeren kopen hun kroeg via loterij
Wereld van Verschil in Leersum. Foto: Google Maps

Het pand van Wereld van Verschil in Leersum staat sinds juli 2017 te koop. Eigenaar Marc van Willigenburg houdt na dertig jaar op met het uitbaten van de kroeg/eetcafé. Er was voldoende belangstelling voor het pand, maar de financiering kwam nooit rond, meldt dagblad De Gelderlander.

Daniël Reincke, vaste gast van Wereld van Verschil, was bang dat de enige overgebleven kroeg in Leersum zou verdwijnen. Het is echter de enige plek in het dorp waar jongeren ’s avonds nog een biertje kunnen drinken en daarom bedacht hij een plan om de kroeg zelf te kopen.

Leestip: Zo bind je horecapersoneel voor langere tijd

Megaloterij voor de financiering

Om de overname te kunnen financieren, bedacht Reincke met een groep vrienden een megaloterij. Er worden vier Audi’s A1 en veertig reischeques van 250 euro verloot. Er zijn vier trekkingen die onder toezicht van een notaris worden uitgevoerd. De eerste is op 16 april, de laatste op 4 juni.

Een lot voor de megaloterij kost 65 euro en er worden 12.000 loten uitgegeven. De vriendengroep hoopt hiermee een kleine acht ton op te halen. Daarvan blijft ongeveer zes ton over: vijf ton voor het café en een ton voor het updaten van het interieur. ‘We hebben de prijzen moeten aanschaffen, de stichting Jeugd en Jongerenwerk opgericht, de notaris moeten we betalen, de posters, de website, de kansspelbelasting. De kansspelbelasting was nog het meest spannend en het duurde lang voordat we een vergunning kregen. Het duurde zo lang, omdat het uniek is’, legt Reincke uit in De Gelderlander.

Lees ook de ervaring van deze vrienden: Johanneke, Guillaume en Freek openden vier zaken in drie jaar tijd

Exploitatie

De vriendengroep is niet voornemens om zelf de kroeg draaiende te houden. ‘We hebben geen ervaring in de horeca, dus we zoeken iemand die dat wel heeft’, zegt Reincke. ‘Diegene betaalt aanzienlijk minder voor de huur, maar wij hebben dan wel onze kroeg behouden.’ De functie van het eetcafé vervalt.

Ook huidige ondernemer Van Willligenburg is blij met deze oplossing. Hij gunt het de jongens. ‘Het is voor ouders een geruststellende gedachte dat hun kinderen gewoon in Leersum een drankje kunnen drinken, elkaar op kunnen zoeken. Het is een heel leuk idee. Het kan ook, omdat ik het nog niet per se moet verkopen. Ik heb nog de tijd.’

Bekijk ook ons startersdossier: ‘Zo start je een horecabedrijf’

Reageer op dit artikel