nieuws

Gangmakerssociety: cafés huren gangmakers in om zaak vroeger vol te krijgen

Café 4352

Jongeren gaan steeds later uit, waardoor uitgaansgelegenheden de eerste uren omzet missen. Johanan Fraanje bedacht een oplossing. Tegen betaling zet hij met zijn bedrijf Gangmakerssociety, ‘gangmakers’ in die helpen om gasten vroeger op de avond naar een horecazaak te lokken. ‘Als je ziet dat een kroeg goed gevuld is, zul je er sneller binnenlopen’, aldus de initiatiefnemer.

Gangmakerssociety: cafés huren gangmakers in om zaak vroeger vol te krijgen

Bijna honderd uitgaansgelegenheden zijn al aangesloten bij de app Gangmakerssociety die in januari werd gelanceerd. ‘We hebben inmiddels 11.500 gangmakers om in te zetten in dertig gemeenten’, aldus Fraanje. Sytse Tamminga van café Het Dak van de Markt in Veenendaal werkt sinds vier weken met de app. ‘Wij werden benaderd door Gangmakerssociety en ik was eigenlijk meteen heel enthousiast over het idee. Wij zijn al jaren op zoek naar een manier om gasten vroeger naar onze zaak te krijgen. Bij warm weer komen bij ons de gasten vaak pas na 01.00 uur binnen.’ Een uur later moet hij de toegangsdeur al sluiten. ‘Dan moet je het in zo’n korte tijd verdienen. Dat is bijna niet te doen.’ Via de app heb ik ingesteld dat de gangmakers om 00:00 binnen zijn. Afgelopen weekend had ik op dat tijdstip 21 gangmakers in de zaak.’ Maar dat aantal was na een half uur al verdubbeld, zo vertelt hij. ‘Ik heb al elf jaar deze zaak en weet dat zodra ik veertig man in de zaak heb staan, de avond verder lekker doorloopt. Maar juist die eerste veertig man binnen krijgen is vaak het probleem.’ Wanneer het terrasseizoen over is, wil Tamminga nog vroeger op de avond al wat gangmakers in zijn zaak hebben staan. In de hoop dat zijn zaak steeds vroeger gezellig vol zit. ‘En die gangmakers drinken tussen de gratis rondjes door zelf ook op eigen rekening.’

Kosten

Horecazaken betalen aan de Gangmakerssociety 159 euro per maand plus een gratis rondje voor de gangmaker en diens meegebrachte vrienden. Via een app kunnen de horecaondernemers zelf hun gangmaker uitzoeken. ‘Je kan echt op zoek naar een ambassadeur, passend bij jouw zaak.’ Ook kan de horecazaak vooraf aangeven wat voor een drankjes hij aan de gangmakers wil serveren, hoe laat de gangmakers in de zaak aanwezig moeten zijn, hoeveel rondjes er worden weggegeven en hoe groot de vriendengroep maximaal mag zijn. ‘De meeste ondernemers geven drie rondjes weg en laten dan een uur tussen ieder rondje zitten. Tussendoor bestellen de gangmaker en zijn vrienden vaak ook nog op eigen rekening drankjes.’ In de app wordt het aantal gratis drankjes en de hoeveelheid rondjes bijgehouden. ‘De gangmaker houdt na de laatste ronde zijn app tegen die van de barman, waarna alles wordt afgevinkt. De ondernemer hoeft het aantal gratis rondjes dus niet zelf bij te houden.’

Netwerk

Fraanje vertelt dat zijn klanten ondernemers zijn met een goedlopende zaak, maar wel graag meer gasten vroeger in de avond willen trekken. ‘Wij organiseren zelf veel evenementen en merken dat je eerst vulling nodig hebt, om een evenement aantrekkelijk te maken. Als je die vulling eenmaal hebt, lopen andere gasten er sneller binnen. Van een lege zaak wordt al snel gedacht, dat het er niet gezellig is. Voordeel van een gangmaker is dat die zelf ook weer een netwerk aan vrienden heeft, die als ambassadeur voor je zaak kunnen gaan werken.’

Beoordelen gangmaker

De horecaondernemer beoordeelt in zijn app ook de gangmaker. ‘Heeft een gangmaker drie maal een slechte beoordeling, dan ligt die eruit. Dus één gratis drankje snel achterover gooien en dan weer vertrekken, zal niet zo snel gebeuren.’

Reageer op dit artikel