nieuws

Heineken scherpt beleid rond ‘promo girls’ Afrika aan

Café 674

Heineken stopt voorlopig met het inzetten van ‘promo girls’ in Mozambique. Onderzoek wijst uit dat promotiemeisjes die in dat Afrikaanse land bier aan de man brachten inderdaad te maken hadden met seksueel wangedrag.

Heineken scherpt beleid rond ‘promo girls’ Afrika aan

Heineken dook eerder dit jaar in de zaak na een verhaal in NRC over de misstanden en een boek hierover van Olivier van Beemen. Er is toen een onafhankelijk onderzoek in gang gezet waarbij is gesproken met 181 meisjes uit zeventien Afrikaanse landen. Het verhaal ging dat sommige meisjes tegelijk ook prostituee zouden zijn, maar dat werd niet in het onderzoek bevestigd. Wel gaven 57 meisjes aan van tijd tot tijd te maken te krijgen met ongewenst gedrag van met name barbezoekers.

Heineken: ‘Ook kijken naar andere regio’s’

Het ging zowel om relatief onschuldige dingen zoals het vragen om een telefoonnummer, maar ook om ongepaste opmerkingen en handtastelijkheden. In dertien gevallen, allemaal in Mozambique, was er echt sprake van ongewenste intimiteiten. Verder bleek onder meer dat in drie landen de kleding voor de promotiemedewerksters niet gepast was.

De brouwer benadrukt dat de meisjes in dienst waren van externe bureaus, niet van Heineken zelf. Het beleid rond de inhuur van dit promotiewerk is afgelopen maanden al aangescherpt. Heineken wil de kwestie voortaan in de gaten blijven houden. Ook zal er onderzocht worden of dit soort wanpraktijken mogelijk ook plaatsvinden in andere regio’s, bijvoorbeeld Azië of Latijns-Amerika.

Reageer op dit artikel