nieuws

Sander Groenink is de beste op Dutch Cup Tasters Championship 2019

Café 672

Sander Groenink is de beste op Dutch Cup Tasters Championship 2019
foto: Remco Tjallinks

Sander Groenink, eigenaar van espressobar Maling in Zwolle, heeft het Dutch Cup Tasters Championship 2019 gewonnen. Hij was op Amsterdam Coffee Festival de beste koffieproever van 31 deelnemers. Hij won eerder in hetzelfde weekend ook al de Dutch Brewers Cup.

Sander Groenink had in de finale van het Dutch Cup Tasters Championship 2019 6 van de 8 ‘triangles’ goed. Nummer twee Judith Konsten van Mocca d’Or had er 5 goed. Op de derde plek eindigde Rob Clarijs van De Zeeuwse Branding, met 3 juiste triangles. Ook nummer vier Shereen Gladis Gemin had er drie goed, maar was langzamer dan Clarijs.

De uitslag van de finale:

  1. Sander Groenink – espressobar Maling
  2. Judith Konsten – Mocca d’Or
  3. Rob Clarijs – De Zeeuwse Branding
  4. Shereen Gladis Gemin – Man met Bril Koffie

Groenink maakte indruk tijdens de Nederlandse koffiewedstrijden. Naast de winst bij het Dutch Cup Tasters Championship op zondag had hij eerder in het weekend al de Dutch Brewers Cup 2019 gewonnen.

De nationaal kampioen koffieproeven vertegenwoordigt Nederland bij het World Cup Tasters Championship op World of Coffee, van 6 tot 8 juni in Berlijn.

Eerbetoon Alex Walraven

Aan het Dutch Cup Tasters Championship deden 31 deelnemers mee. Er was plek voor 32, maar de organisatie van de wedstrijd, SCA Nederland, hield in de eerste voorronde 1 plek leeg als eerbetoon aan de afgelopen jaar overleden barista Alex Walraven (ook voormalig lid van de jury van de Koffie Top 100).

In acht voorrondes kregen steeds vier deelnemers 8 minuten de tijd om acht zogeheten ‘triangles’ te cuppen: sets van drie koppen koffie waarbij er twee identiek zijn en één afwijkt. de opdracht is uit elke triangel de afwijkende koffie te halen. Na acht voorrondes was er een ranglijst waarvan de 8 besten naar de halve finale gingen.

In die voorronde hadden zes van de 31 deelnemers alle acht triangles goed. Naast hen gingen twee deelnemers met 7 goed door, die daar de minste tijd voor nodig hadden gehad.

In twee halve finales werd het aantal weer teruggebracht tot de vier besten. In die halve finales hadden twee deelnemers 8 triangles goed.

Reageer op dit artikel