nieuws

Wendelien van Bunnik pakt Dutch Barista Championship 2019

Café 1621

Wendelien van Bunnik pakt Dutch Barista Championship 2019
Foto: Sebastiaan Rozendaal

Het Dutch Barista Championship 2019 is gewonnen door Wendelien van Bunnik. Zij is de beste barista van Nederland en gaat in april naar het World Barista Championship in Boston. Achter Van Bunnik eindigden Jasper de Waal als tweede en Dagmar Geerlings op plek drie.

Wendelien van Bunnik van Single Estate heeft het Dutch Barista Championship 2019 gewonnen. De jury wees haar op Amsterdam Coffee Festival aan als de beste barista van de zes finalisten. Zij komt namens Nederland uit op het World Barista Championship op de Specialty Coffee Expo in Boston, 11 tot 14 april.

Bij het Dutch Barista Championship (DBC) maken deelnemers in 15 minuten vier identieke espresso’s, vier identieke milk based drinks en vier identieke signature drinks op basis van minimaal één espresso. Naast de smaak en presentatie van de geserveerde dranken let de jury op vakkennis, technische vaardigheden, gekozen koffie, werkorganisatie en gastvrije houding van de barista.

De uitslag van de finale:

 1. Wendelien van Bunnik-Verver – Single Estate
 2. Jasper de Waal – freelance barista
 3. Dagmar Geerlings – Dagger Coffee
 4. Farrah Tan – The Daily Grind
 5. Gerard van Dijk – De Konditorei
 6. Charif Benani – Elephant Trunk Coffee

Van Bunnik, in het dagelijks leven baristatrainer bij koffiebrander Single Estate Coffee Roasters, deed na haar tweede plaats in 2016 opnieuw een gooi naar de titel. En met succes. Vanaf juni 2019 staat ze ook achter de espressomachine in de flagshipstore  van Single Estate Coffee Roasters in Den Haag.

Tijdens haar presentatie op het DBC was ‘frozen’ het centrale thema. Door ongebrande koffiebonen in te vriezen behouden ze hun smaak en intensiteit, waardoor Wendelien een koffie kon serveren die maar liefst vier maanden geleden van de plantage in Colombia is gekomen.  Door melk (deels) te bevriezen en later te ontdooien verandert dit in ‘supermelk’ en ook in de signature drink kwam het element van invriezen terug in combinatie met tomaat. Hiermee overtuigde ze de jury en sleepte na een spannende finale de felbegeerde prijs binnen.

Van Bunnik schaart zit in een mooi gezelschap. Ze is pas de vierde vrouwelijke barista die de nationale titel pakt, de laatste was Liesbeth Sleijster in 2007. In 2018 werd voor het eerst een vrouwelijke barista wereldkampioen: Agnieszka Rojewska uit Polen. Lex Wenneker behaalde achter haar een voor Nederland historische tweede plaats. 

Alle Dutch Barista Champions op een rij

 • 2018 – Lex Wenneker
 • 2017 – Merijn Gijsbers
 • 2016 – Lex Wenneker
 • 2015 – Lex Wenneker
 • 2014 – Coen van Sprang
 • 2013 – [geen kampioenschap]
 • 2012 – Zjevaun Janga
 • 2011 – Coen van Sprang
 • 2010 – Yakup Aydin
 • 2009 – Sander Schat
 • 2008 – Sander Schat
 • 2007 – Liesbeth Sleijster
 • 2006 – Rose van Asten
 • 2005 – Kristina de Mello
 • 2004 – Donar Theunissen
 • 2003 – Jeroen Veldkamp
 • 2002 – Jeroen Veldkamp

Louis Claus Award

De Louis Claus Trofee, een jaarlijkse aanmoedigingsprijs voor aankomend talent, ging naar de nummer twee, Jasper de Waal. De prijs is vernoemd naar Louis Claus, de in 2010 overleden roemruchte eigenaar van De Blonde Pater in Nijmegen en de grondlegger van specialty coffee in Nederland.

 

Foto's