Bierbrouwers leggen logistieke puzzel voor heropening horeca

Bierbrouwers leggen logistieke puzzel voor heropening horeca

De Nederlandse bierbrouwers werken met man en macht om de heropening van de horeca mogelijk maken. Cafés moeten voorzien worden van nieuw bier, maar ook moet het bier in tanks en fusten dat over de datum is worden opgehaald.

'Het is een hele puzzel om alles op tijd geregeld te krijgen', zegt een woordvoerder van de grootste van de bierbrouwers in Nederland, Heineken. De bezorgingen gaan daarom in het pinksterweekend door.

Volgens Heineken moet er niet alleen bier geleverd en teruggehaald worden, maar staan er ook tientallen monteurs klaar. 'Tapinstallaties zijn niet gemaakt om lang stil te liggen, dus we staan klaar om storingen op te lossen.' Daarnaast moeten bedrijven onder meer de leidingen spoelen om zeker te zijn dat alles klaar is en werkt.

Ook concurrent AB InBev zegt druk bezig te zijn met de voorbereidingen. Het bedrijf was wel al in een vroeg stadium aan de slag gegaan met het leeghalen van biertanks van cafés om dat oude bier bij wijze van hergebruik om te zetten in desinfecteringsmiddel. Desondanks moet er nog veel gebeuren om alle horecagelegenheden weer volledig te bevoorraden.

Bierbrouwers: op meerdere manieren helpen

Grolsch laat op zijn beurt weten dat 'er veel energie en flexibiliteit' is bij de horecagelegenheden, groothandels en de brouwer zelf om die operatie te laten slagen.

Swinkels geeft aan dat al het personeel van de logistieke tak druk is met de heropening. Extra personeel inschakelen is volgens de Brabantse brouwer niet nodig.

De brouwerijen proberen ook op andere manieren de horeca te helpen. Zo schakelt Heineken samenwerkingspartners in de festival- en evenmentenbranche in, om gezamenlijk advies te geven over de inrichting van terrassen op straten en pleinen.