VK: avondklok voor alle restaurants en cafés

VK: avondklok voor alle restaurants en cafés

De Britse premier Boris Johnson heeft nieuwe maatregelen aangekondigd om de tweede golf van het coronavirus te stoppen. Alle cafés en restaurants in het Verenigd Koninkrijk moeten om 22 uur dicht.

De nieuwe avondklok geldt voor alle cafés en restaurants in het land en niet zoals in Nederland voor de regio’s waar de besmettingshaarden zitten. Ook moet de bediening worden beperkt tot alleen aan tafel.

Johnson riep daarnaast mensen op om weer zo veel mogelijk thuis te werken.

‘Het zijn terughoudende maatregelen die we nemen, maar ze zijn absoluut noodzakelijk. Want het aantal infecties neemt toe en het aantal mensen dat naar het ziekenhuis gaat, neemt toe, daarom moeten we handelen,’ aldus Minister voor kabinetszaken Michael Gove.

Johnson zei dat de regering ook het gebruik van mondkapjes zal uitbreiden. In een toespraak voor het parlement lichtte de premier toe dat hij de strengere beperkingen in evenwicht wil brengen met het openhouden van zoveel mogelijk bedrijven. ‘Zolang ze maar voldoen aan de richtlijnen over hoe ze "Covid-veilig" kunnen zijn’, aldus Johnson.

Lockdown voorkomen

Johnson waarschuwde dat er meer beperkingen kunnen komen om de verspreiding van het coronavirus te beteugelen, als de aanvullende maatregelen het reproductiegetal van de ziekte niet kunnen verminderen.

Johnson: ‘We zullen alles in het werk stellen om vaccins, behandelingen en nieuwe vormen van massatesten te ontwikkelen, maar tenzij we tastbaar vooruitgang boeken, moeten we aannemen dat de door mij aangekondigde beperkingen misschien wel zes maanden van kracht zullen blijven.’

Door nu maatregelen te nemen wil Johnson een volledige lockdown voorkomen.