Disco-eigenaar boos na coronabesmetting: beleid deugt niet

Disco-eigenaar boos na coronabesmetting: beleid deugt niet

De eigenaar van de twee discotheken City Lido in Groenlo en de Radstake in Varsseveld, Robert Venderbosch, is boos op het demissionair kabinet.

De twee discotheken namen afgelopen weekend alle voorzorgsmaatregelen die nodig waren. Mét strenge controles aan de deur op QR-code en identiteitsbewijs. Toch waren er op beide locaties – zo bleek achteraf – gasten aanwezig die besmet waren met het coronavirus. Op social media doen de locaties oproepen aan alle bezoekers om zich te laten testen.

Het openingsfeesten in zijn bedrijven blies Venderbosch het eerste weekend dat uitgaan zonder 1,5 meter weer mocht, al af vanwege problemen met het Testen voor Toegang.

'We liepen bewust risico door het beleid'

‘Het kabinet heeft ons bewust een risico laten lopen en nu proberen ze ons ook nog de schuld in de schoenen te schuiven,’ zegt de horecaondernemer tegen De Gelderlander. Hij reageert op uitspraken van demissionair minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid.

Die zei dinsdag dat het systeem goed is, maar dat horecagelegenheden zich wel aan de regels moeten houden.

'Belediging voor ons en onze gasten'

‘Dat voelt als een belediging! Voor ons en voor ons publiek. Iedereen die bij ons aanwezig was op de heropeningsfeesten heeft naar de regels gehandeld. En toch waren er mensen met corona binnen.’

In geval van City Lido in Groenlo (900 gasten) is de oorzaak bekend. Een bezoeker die de ochtend voor het feest het Janssen vaccin kreeg, bleek besmet met corona. Maar omdat hij zich had laten vaccineren had hij wel een geldige qr-code. Hoe het bij de Radstake precies is gegaan, is nog niet bekend. Dat onderzoekt de GGD.

Hugo de Jonge heeft nu al wel gezegd dat na vaccinatie twee weken gewacht moet worden met het uitgeven van een qr code waarmee je kunt uitgaan zonder 1,5 meter afstand. Maar afgelopen weekend kon je direct na vaccinatie met Janssen de dansvloer op. En juist hierom is eigenaar Venderbosch boos.

‘We hebben het niet over voortschrijdend inzicht. Er is goed over nagedacht en men heeft besloten dat dit een goede werkwijze was. Je kunt dus stellen dat we bewust risico hebben gelopen.

Dat Grapperhaus dreigt horeca strenger aan te pakken en desnoods te sluiten als de controle niet beter wordt, snapt Venderbosch niet. ‘Wij hadden dit met alle wil van de wereld niet kunnen voorkomen.’

‘Als er zaken zijn die zich niet aan de regels houden, noem ze dan bij naam. Pak de rotte appels aan, maar niet je niet op de horeca als geheel.’