nieuws

Vliegtuigeten verliest smaak door lawaai

Catering

Eten dat tijdens vluchten wordt geserveerd smaakt slecht vanwege al het achtergrondlawaai, zeggen onderzoekers. Het ligt niet aan de smaak van het product, die in een andere omgeving als beter ervaren zou worden.

Vliegtuigeten verliest smaak door lawaai

‘Wij zijn ervan uit gegaan dat vliegtuigmaatschappijen hun best doen om het eten zo lekker mogelijk te maken. We vroegen ons af waar het dan aan kan liggen at het eten vaak zo smakeloos is.’, zegt onderzoeker Andy Woods in de Daily Mail.

De onderzoekers kwamen tot deze ontdekking omdat ze een vliegtuigvlucht met een ruimtereis vergeleken. ‘NASA geeft hun astronauten erg sterk smakend eten mee, omdat ze in de ruimte het voedsel minder goed kunnen proeven’, zegt Woods. ‘Wij denken dat dit door het achtergrondgeluid komt.’

Tijdens het onderzoek werden 48 mensen geblinddoekt en een aantal zoete en zoute gerechten gevoerd. Ze luisterden ondertussen naar achtergrondgeluid of stilte door een koptelefoon. Elk persoon liet vervolgens weten wat ze van het gerecht vonden door een cijfer.

De proefpersonen die naar achtergrondgeluid luisterden gaven de gerechten minder hoge cijfers dan de andere proefpersonen die geen geruis hoorden.

Volgens de onderzoeker heeft dit met aandachtsverdeling te maken. ‘Als het achtergrondgeluid erg hard is, zal je aandacht eerder daarnaar uitgaan dan naar het proeven van je eten’.

Reageer op dit artikel