nieuws

Minister Kamp reageert positief op noodklok cateraars

Catering

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) heeft welwillend en positief gereageerd op het bidbook dat brancheorganisaties van de catering, schoonmaak en beveiliging hem hebben aangeboden. De organisaties luiden de noodklok over de neerwaartse spiraal in de prijzen bij het aanbesteden van opdrachten.

Minister Kamp reageert positief op noodklok cateraars

Ze boden minister Henk Kamp een bidbook aan, waarin staat dat de kwaliteit van de dienstverlening in het gedrang komt en er geen geld overblijft voor de scholing van werknemers. Het bidbook is ondertekend door Veneca, OSB en de Nederlandse Veiligheidsbranche.

Veneca-voorzitter Hans Rijnierse (foto) liet tijdens het Facilitair Diner, dat was georganiseerd door de drie organisaties, in de Grote Kerk in Den Haag weten dat bij aanbestedingen de nadruk te veel ligt op de prijs. De kwaliteit van de dienstverlening en van de producten loopt daardoor terug. ‘In plaats van een gezonde, lekkere lunch moeten de medewerkers het tussen de middag doen met een snelle boterham.’ Hij voegde toe dat cateraars door de neerwaartse spiraal in de problemen komen en mensen moeten ontslaan. ‘Het aantal faillissementen in onze branche is het afgelopen jaar verdubbeld.’

Hans Simons, voorzitter van de OSB (schoonmaak), zei de Europese aanbestedingsregels als een knelpunt te zien in het streven om niet alleen op prijs maar ook op kwaliteit te concurreren. Kamp was het met hem eens dat de Europese regelgeving op dit punt doorgeschoten is. ‘Wat in het bidbook staat, bevalt mij zeer’, aldus Kamp.

Kamp nam het bidbook in ontvangst nadat hij in de Tweede Kamer aan de tand was gevoeld over acties van schoonmakers in zijn eigen ministerie. De VVD-bewindsman zei dat bij de aanbesteding een van de duurdere aanbieders uit de bus kwam, omdat ook gekeken is naar de kwaliteit van het werk.

De zaak is nu voorgelegd aan een geschillencommissie die deze toetst aan de Code Verantwoordelijk Marktgedrag zoals die geldt in de schoonmaaksector. De brancheorganisaties Veneca (catering) en de Nederlandse Veiligheidsbranche willen ook zo’n code en die zou dan moeten gelden voor zo’n 250.000 werknemers.

Reageer op dit artikel