nieuws

Rouvoet stoort zich aan frietgeur op scholen

Catering

Minister André Rouvoet (Jeugd en Gezin) vindt het onbegrijpelijk dat er nog scholen zijn die ,,blijkbaar lucratieve contracten met cola-, sinas- en frietleverancier belangrijker dan de gezondheid van de leerlingen” vinden. De demissionair bewindsman zei dat maandag tijdens een symposium waar de stimuleringsprijs voor De Gezonde Schoolkantine werd uitgereikt.

Rouvoet stoort zich aan frietgeur op scholen

‘Tot mijn verbazing, tot mijn teleurstelling, bezoek ik soms scholen waar de frietgeur mij al in de hal tegemoetkomt’, aldus Rouvoet. Hij stelde dat de regering op basis van een motie van Tweede Kamerlid Kees Vendrik van GroenLinks werkt aan beleid om ervoor te zorgen dat in 2015 elke middelbare school een gezonde kantine heeft.

Scholengemeenschap W.J. Bladergroen uit Purmerend heeft de stimuleringsprijs De Gezonde Schoolkantine 2009-2010 gewonnen. Ongeveer negentig scholen hebben meegedaan aan de wedstrijd die voor de derde keer werd gehouden.

Volgens Rouvoet is het belangrijk dat er aan de gezondheid wordt gedacht op school, zowel in de kantine als tijdens de lessen. De ChristenUnie-bewindsman wees erop dat jongeren steeds zwaarder worden. Gemiddeld zijn er nu in een klas met 25 leerlingen vier te zwaar.

Deze scholieren lopen niet alleen meer gezondsrisico’s volgens Rouvoet. ‘Wie te dik is, heeft vaak minder zelfvertrouwen, een negatief zelfbeeld, voelt zich vaker depressief of wordt zelfs gepest.’ Dit alles komt de leerprestaties niet ten goede. ‘Zelfs dat lastige proefwerk leren gaat beter als je lekker in je lijf zit’, stelde de minister.

Volgens Rouvoet valt veel winst te behalen door jongeren aantrekkelijke gezonde snacks aan te bieden. Uit onderzoek onder scholieren blijkt dat bijna de helft zelf al aangeeft dat vette happen wat hen betreft uit de schoolkantines mogen verdwijnen.

‘Op drukke dagen, als ik bijna geen tijd heb om te eten, moet ik soms flink wat discipline opbrengen om niet voor een snelle snack te kiezen. Mij lukt het meestal wel. Maar die discipline opbrengen is veel moeilijker voor tieners. Zeker omdat zij de leeftijd hebben waarop ze bijna de hele dag trek hebben. Dat is tenminste wat ik mij herinner van toen ik een jaar of vijftien was’, aldus de bewindsman.

Reageer op dit artikel