nieuws

Zwarte Cross omzeilt hoog BTW-tarief

Catering

De organisatie van het Achterhoekse festival ‘Zwarte Cross’ heeft besloten om de voorverkoop van het festival te vervroegen. Op die manier krijgen bezoekers de kans een kaartje te kopen met een voordelig BTW-tarief.

Zwarte Cross omzeilt hoog BTW-tarief

Het kabinet Rutte is van plan de BTW op entreekaarten van festivals te verhogen van zes naar negentien procent in 2011. ‘Wij zien het niet zitten’, zegt de organisatie.

‘Festivals zijn toch al vaak veel te duur, dus hebben we besloten om in december te starten met de vooverkoop van alle kaarten en in november al de inschrijvingen voor deelname aan de Zwarte Cross te openen. Een eventuele BTW tariefverhoging van zes naar negentien procent in 2011 hoeft zo geen invloed te hebben op de portemonnee van onze bezoekers.’

De constructie kan een hoop geld schelen. Op een campingkaart scheelt het al gauw ruim 21 euro als de BTW-verhoging daadwerkelijk doorgezet wordt.

‘Een dergelijk verschil kan een flinke aanslag zijn op de portemonnee en we hebben daarom ook alles in het werk gezet om in december te kunnen starten met de voorverkoop’, zegt de Feestfabriek Alles Komt Goed BV, organisator van de Zwarte Cross.

De organisatie zegt het niet eens te zijn met de kabinetsplannen. Er is teveel onduidelijkheid. ‘Is de Zwarte Cross nu sport (zes procent), muziek (negentien procent), stunts (zes of negentien procent), theater (negentien procent) literatuur (zes procent), of camping (negentien procent)? We vinden dit onoverzichtelijk en niet uit te leggen aan de bezoeker.’