nieuws

Food Unplugged in teken van eenvoudige luxe

Catering 3959

Het thema van foodfestival Food Unplugged was Barefood Luxury. Puur, echt eten met producten uit de buurt, bereid met simpele technieken en gegeten in een pop-up omgeving die uitblinkt in eenvoud.

Food Unplugged in teken van eenvoudige luxe
foto: Mitchell van Voorbergen

De voormalige stormbaan op het Kazerneterrein in Ede was op 23 juni voor één dag omgetoverd. Het werd een creatieve hub met theaters van strobalen, workshops op biertafels en collegezalen in het bos. Centraal op het festivalterrein staan lange tafels. Hier eten ruim 600 foodprofessionals met elkaar. De gerechten worden door chefs al improviserend bereid met producten uit de streek en met ingrediënten die de gasten zelf hebben meegenomen.

Food Unplugged wil mensen verbinden

Hoofdredacteur van trendplatform Food Inspiration en mede-organisator Hans Steenbergen: ‘Food kan mensen verbinden. Als mensen elkaar onder het genot van eenvoudig en goed eten in de ogen kijken en elkaar ontmoeten, dan ontstaat bezieling. Dat is wat we hebben neergezet met ons hele team.’ Food Unplugged is een foodfestival dat de schijnwerpers zet op ‘onversterkt’ eten: eerlijk eten van boeren en kleine onafhankelijke producenten en cateraars. Food is de verbinder tussen stad, platteland, burger, producent en generaties. Op Food Unplugged gaan boeren, chefs, producenten, horecaondernemers, marketeers, beleidsmakers, journalisten, en wetenschappers met elkaar in gesprek tijdens workshops en proeverijen.

Een paar hoogtepunten uit de line-up dit jaar:

  • The Rough Chef aka Jord Althuizen en Arne Ramak van We Design Food met een Argentijnse barbecue (assado) van Nederlandse geitenbokkenvlees en bijvangstvissen.
  • Creative Chef Jasper Udink ten Cate knutselt met alle meegebrachte boerenproducten uit de streekmarkt een uniek diner in elkaar.
  • Nadia Zerouali & Merijn Tol, o.a. bekend van 24Kitchen, met een Midden-Oosterse parelgortsalade en labneh van enkel Nederlandse producten.
  • Founding father van Dutch Cuisine, Albert Kooy, met een no waste workshop van stierenballen, groentestronken en visspareribs.
  • Bakker Edwin Klaasen en boer Jeroen met hun wereldprimeur van 100% natuurlijke single origin bloem.
  • Boer Jan Dirk van de Voort van Remeker met een poepcollege om alles te weten te komen over terroir.
  • Remko van Olijck met een workshop zeewierpasta om te laten zien dat de zee veel meer te bieden heeft dan alleen vis.

Food Unplugged wordt georganiseerd door inspiratieplatform Food Inspiration, creatieve cateraar The Food Line-up, en de gemeente Ede.

Foto's

Reageer op dit artikel