75 bedrijven tekenen Plastic Pact, waaronder maker van frietbakjes

75 bedrijven tekenen Plastic Pact, waaronder maker van frietbakjes

20 procent minder plastic gebruiken in 2025; dat hebben kabinet, bedrijfsleven en milieuorganisaties met elkaar afgesproken. Het zogeheten Plastic Pact is ondertekend door 75 partijen, waaronder een producent van friet- en snackbakjes.

De 75 ondertekenaars hebben niet alleen afgesproken in 2025 20 procent minder plastic te gebruiken, maar ook dat het plastic dat wordt gebruikt volledig recyclebaar is. Het pact wordt ondersteund door onder meer plastic producerende bedrijven en plastic toepassende bedrijven.

In die laatste groep hebben onder andere McDonald’s, Starbucks, Nestlé, Coca Cola, Vrumona, Unilever, Friesland Campina en een aantal supermarkten, festivals, cateringbedrijven en milieuorganisaties het pact ondertekend.

Ook Pacombi Group heeft zich hierbij aangesloten. Pacombi Group is het moederbedrijf van Depa, producent van onder meer friet- en snackbakjes, maaltijdboxen, tasjes en bekers.

De doelstelling is verder om over zes jaar minimaal 70 procent van alle eenmalige plastic producten en verpakkingen te recyclen zonder kwaliteitsverlies. Dit eenmalig te gebruiken plastic hoeft in 2025 trouwens niet volledig uit gerecycled plastic te bestaan, maar uit minimaal 35 procent.

‘Plastic is een nuttig en veelzijdig materiaal, maar hoort niet thuis in ons milieu. Met het Plastic Pact gaan we meer doen met minder plastic’, aldus de staatssecretaris. ‘Minder plastic produceren, slimmer ontwerpen, anders samenstellen en beter recyclen.’

Wetgeving nodig

Volgens directeur Marjolein Demmers van Natuur & Milieu vindt de brede samenwerking voor het pact winst. ‘De hele keten pakt het probleem nu samen op.’ Maar wetgeving blijft volgens haar ook hard nodig om minder plastic in het milieu te krijgen. ‘Wij zien het pact als een goede aanvulling hierop.’

Met de verpakkingsindustrie is vorig jaar al afgesproken dat die de hoeveelheid plastic flesjes in het zwerfafval met 70 tot 90 procent gaat verminderen. Als dit niet lukt, komt er vanaf 2021 statiegeld op kleine plastic flessen. Jaarlijks komen er tussen de 50 en 100 miljoen kunststof flesjes in het zwerfafval.

Kritiek

Er klinkt van diverse kanten ook kritiek op het Plastic Pact. Holland Bioplastics heeft de overeenkomst niet getekend. De branche-organisatie, waarbij veertien bedrijven zijn aangesloten die zich toeleggen op volledig composteerbare verpakkingen, noemt de overeenkomst een ‘gemiste kans’. ‘Er wordt totaal geen aandacht besteed aan industrieel composteerbare producten, terwijl deze wel degelijk een belangrijke rol kunnen spelen in het ophalen van meer organisch (GFT) afval en het terugdringen van dit afval in plasticrecyclestromen, de restafvalcontainer en het storten van afval.’

Groei niet geremd

Ook milieuorganisatie Greenpeace spreekt van een gemiste kans. ‘Het pact is vooral een efficiëntieslag en kostenbesparende maatregel, die de groei van het aantal plasticwegwerpverpakkingen niet zal tegengaan’, aldus Greenpeace. ‘Een fundamentele en noodzakelijke systeemwijziging om anders om te gaan met plastic blijft helaas uit. Reductie en hergebruik zouden topprioriteit moeten zijn, in plaats van recyclen van verpakkingen voor eenmalig gebruik.’