nieuws

Kokkelvisserij in Waddenreservaat weer gestopt

Horeca

De kokkelvissers mogen voorlopig niet meer in het zogeheten gesloten deel van de Waddenzee zoeken naar schelpdieren. De vergunning die ze hiervoor hadden is opgeschort omdat de actiegroep Wilde Kokkels bezwaar maakt. De brancheorganisatie van de kokkelvissers overweegt een kort geding tegen het besluit.

Het ministerie van Landbouw, Natuurbeheer en Visserij had met de Waddenvereniging, de Vogelbescherming en de kokkelsector afspraken gemaakt over de vangst. De vissers zouden in een gesloten deel van de Waddenzee mogen zoeken waar veel makkelijk bereikbare kokkels liggen, zonder dat de Vogelbescherming en de Waddenvereniging daartegen zouden protesteren. In ruil voor die vergunning zouden de vissers wegblijven uit andere, ‘open’, gebieden waar ze meer schade aan de zeebodem zouden veroorzaken.

Nu Wilde Kokkels wel bezwaar heeft ingediend, moeten de vissers wachten totdat de Raad van State heeft geoordeeld over de vergunning. De kokkelvissers zijn vol onbegrip over de actie. De natuurbeschermers snijden zichzelf in de vingers, vindt secretaris Holstein van de Producentenorganisatie Nederlandse Kokkelvisserij. Nu de nieuwe vergunning is geschorst, treedt de oude weer in werking en daarin staat dat de kokkelvissers in het zogeheten open gebied van de Waddenzee ruim 9000 ton kokkels mogen ophalen. In de nieuwe vergunning was dat veel minder: 2200 ton voor een gebied waar de visserij ook nog eens veel minder schade aanricht, aldus Holstein. Hij is van plan een kort geding aan te spannen om de nieuwe vergunning toch weer op tafel te krijgen.

Reageer op dit artikel