nieuws

Ondernemers tegen bezuiniging op toerisme

Horeca

Ondernemers willen niet dat het ministerie van Economische Zaken minder geld uitgeeft voor het binnenhalen van toeristen. Het ministerie is van plan de komende vier jaar een kwart te schrappen van het budget dat toerisme moet bevorderen.

Ondernemingsverenigingen VNO-NCW en MKB Nederland en koepelorganisatie Toerisme Recreatie Nederland (TRN) hebben donderdag de Tweede Kamer gevraagd de bezuiniging ongedaan te maken. Zij wijzen erop dat andere landen juist meer geld steken in de felle concurrentiestrijd om de vakantieganger.

Het ministerie investeert dit jaar nog 22,7 miljoen euro om reizigers naar ons land te halen voor vakantie en congressen. In 2006 blijft daar volgens de plannen van Economische Zaken nog maar 17,1 miljoen van over. ‘In Vlaanderen alleen al – een directe concurrent van Nederland – wordt 32 miljoen euro geïnvesteerd’, stelt TRN ter vergelijking.

De maatregel heeft verbazing gewekt van de organisaties, omdat andere landen juist extra gaan investeren in de sector nu het economisch minder goed gaat. Het ministerie streefde er eerder ook nog naar de omzet in de toeristenindustrie te laten groeien van ruim 25 miljard euro in 2000 naar 34 miljard euro in 2005. Bovendien levert de overheidsbijdrage de schatkist veel op, zo stellen de organisaties. Van alle bestedingen schuift ruim 40 procent door naar de overheid.

TRN wijst er daarnaast op dat de bezuinigingen grote gevolgen zullen hebben voor de werkgelegenheid in de sector. Momenteel werken 337.000 mensen in de toeristische industrie. Uit onderzoek van de koepelorganisatie blijkt dat een investering van 1 miljoen euro in promotie 38 miljoen euro aan extra omzet genereert en 380 banen. Wat erop neerkomt dat 5,6 miljoen euro minder voor promotie het verlies betekent van ruim 2000 arbeidsplaatsen.

Reageer op dit artikel